Actueel

Vijf tips voor bewegen met dementie

19
Sep
2019
Blog

Uit meer en meer onderzoeken blijkt dat bewegen bij dementie ontzettende belangrijk is. Ook als een persoon met dementie niet veel meer kan, zijn er vaak nog kleine bewegingen mogelijk. Bewegen helpt om geestelijke achteruitgang te vertragen. Zo verbeter je met bewegen het denkvermogen, onrust, passiviteit en een betere doorbloeding. Veel ouderen met dementie bewegen te weinig.Wat kun je doen om fit te blijven bij dementie? Vijf dingen die wij vaak doen in onze woonhuizen met bewoners en die gegarandeerd veel plezier en beweging opleveren. 

1. Zet de muziek aan

Muziek laat bewegen. Zet de radio aan of, nog beter, zoek een mooie lijst op in Spotify of YouTube, en beweeg op de muziek. Als dat nog dansend kan, of staand is dat natuurlijk geweldig, maar ook zittend bewegen op muziek is al geweldig. Klap samen mee, beweeg van links naar rechts en van voor naar achter. U zult zien: plezier verzekerd!

2. Ga naar buiten

Een rondje in de wijk, een stukje lopen in de tuin, even naar de kinderboerderij in de buurt. Het maakt niet zoveel uit waar u heen gaat, maar buiten is het leuker en eenmaal op pad is bewegen heerlijk! 

3. Doe huishoudelijke klusjes samen

Het huishouden wordt voor ouderen al snel gedaan. En toch is het leuk om het samen te doen. Even de wastafel afnemen, de keuken aan kant of de borden naar de vaatwasser, het zijn kleine klusjes, en toch zo belangrijk voor de dagelijkse beweging.

4. Speel een balspel

Jeu de boules, kaatsen, overgooien of -rollen, een zacht balletje over tafel naar een ander toe rollen: het is leuk en geeft plezier. Voor bijna iedereen is er wel wat te verzinnen met een bal, naar zijn of haar eigen kunnen.

5. Dagelijkse dingen zelf doen

Laat mensen zelf dingen doen. Thee inschenken, koffie pakken, even naar het toilet, kauwen, het zijn allemaal bewegingen. Afhankelijk van wat iemand nog kan, is het belangrijk om mensen zelf deze dingen te laten doen. Naast beweging geeft dit ook nog eens leefplezier en een hoger gevoel van eigenwaarde. Zo belangrijk.

Wereld Alzheimer Dag in teken van dementie 

Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag met als thema samen bewegen. De afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren mooie activiteiten om samen van te genieten. Ook in onze woonhuizen besteden we op 21 september en zondag 22 september extra aandacht aan bewegen. We gaan er met het mooie weer op uit, spelen spelletjes. Verwanten en andere geïnteresseerden kunnen natuurlijk mee. Neem hiervoor contact op met het betreffende woonhuis.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...