Actueel

Bewoners van Wonen bij September Twello exposeren tijdens ‘Klimagie’ in Kunstkring Voorst

27
Jul
2021
Nieuws

Een aantal bijzondere kunstwerken van bewoners van Wonen bij September in Twello is te bewonderen tijdens de expositie ‘Klimagie’ van Kunstkring Voorst. Het thema van de expositie is: veranderingen van ons klimaat. In het kleinschalige woonhuis voor ouderen met dementie is hard gewerkt aan ‘klimaatvissen’ voor de buitenexpositie van ‘Klimagie’. De expositie vindt plaats van zaterdag 7 augustus tot zondag 5 september aan de Dorpsstraat 11a in Twello.

Aan de rand van Twello ligt het prachtige ‘Huis Hunderen’. In dit monumentale landhuis wonen negentien ouderen met dementie. Elke maandagochtend gaan woonondersteuner Anne-Marie en vrijwilligster Mariska creatief aan de slag met bewoners. Als extra stimulans hebben ze zich aangemeld voor ‘Klimagie’. Er wordt geschilderd, gekleurd, geboetseerd en er worden mozaïeken gemaakt. Sommige bewoners willen liever geen vieze handen krijgen, maar er is ook een vaste groep creatievelingen die geen week overslaat!

Herinneringen door te knutselen

Tijdens het knutselen komen veel herinneringen van vroeger naar boven. Anne-Marie: “Bijvoorbeeld herinneringen aan zichzelf als kind. Die herinneringen kunnen zowel positief als negatief zijn. Zo wil een bewoonster absoluut geen vieze handen krijgen, want zo zegt ze: "dan wordt mijn moeder boos en moet ik mijn kleurwerk weggooien".”

“In een rustig tempo hebben we de basis voor deze vissen opgebouwd. Bewoners hebben een opgeblazen ballon bekleed met zo’n tien lagen papier-maché en daarna een aantal verflagen. Vervolgens hebben we de vissen met stiften ogen en monden gegeven en konden bewoners zich met glitters en diamantjes uitleven voor de finishing touch.” Anne-Marie, woonondersteuner

De bewoners waren erg enthousiast en vonden het prachtig om het hele proces van ballon tot vis mee te maken. “Tijdens het creatieve proces ontstonden er ook mooie gesprekken over het milieu en de natuur”, vertelt Anne-Marie. “Iedereen zit weer in een ander stadium van dementie. Sommige bewoners volgen nog steeds het nieuws en ik merk dat de klimaatverandering ze wel bezighoudt.”

De vissen krijgen als hangende objecten een mooie plek in een boom in de tuin van de Kunstkring. Natuurlijk nemen alle bewoners van Wonen bij September in Twello ook een kijkje bij de expositie. “Iets waar ze nu al naar uitkijken”, aldus Anne-Marie. 

Over ‘Klimagie’

‘Klimagie’ geeft een kunstzinnige kijk op klimaat in het heden en in de toekomst. Het evenement maakt bezoekers bewust van de magie van het klimaat. Deze kunstmanifestatie is onderdeel van de IJsselbiënnale; een tweejaarlijkse internationale expositie langs de IJssel van Doesburg naar Kampen.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...