Wat kost het wonen in een verzorgingshuis?

Particuliere zorg voor een brede groep mensen

Verhuizen naar een verzorgingshuis, daar komt veel bij kijken en roept vragen op. Bijvoorbeeld: hoe zijn de maandelijkse kosten om te wonen in een verzorgingshuis opgebouwd? Dat leggen we u graag uit. Ook helpt ons familiekantoor u graag - geheel vrijblijvend - bij het uitrekenen van de maandelijkse kosten voor uw persoonlijke situatie.

Onderscheid in zorgkosten en woonkosten

Wij maken onderscheid tussen de kosten voor de 24-uurszorg en de kosten voor wonen. De kosten voor zorg worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en de kosten voor wonen betaalt u zelf. De zorgkosten worden direct gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het zorgkantoor betaalt deze vergoeding rechtstreeks aan Wonen bij September in de vorm van het Volledig Pakket Thuis (VPT). Hier heeft u dus verder geen omkijken meer naar. 

U betaalt bij ons een lage eigen bijdrage

Een particulier woonhuis zoals Wonen bij September valt onder het Volledig Pakket THuis (VPT) en daarvoor betaalt u een lage eigen bijdrage aan het CAK (dit is wettelijk bepaald). Dit in tegenstelling tot wonen in een reguliere zorginstelling, waar een hoge eigen bijdrage geldt (maximaal € 2.887,40 per maand).

Het verschil in kosten bij Wonen bij September en een regulier verzorgingshuis is daarom kleiner dan u in eerste instantie zou denken. U betaalt in onze woonhuizen een: 

 • Minimale lage eigen bijdrage van € 200,40 per maand.
 • Maximale lage eigen bijdrage van € 1.052,20 per maand.

Wilt u hulp bij de berekening van de eigen bijdrage? Neem dan contact op met ons Familiekantoor, of raadpleeg de rekenhulp van het CAK.

Rekenvoorbeeld

Regulier verzorgingshuis

Inkomen 2022    €  40.000,-
Eigen vermogen        € 150.000,- (bijv. door verkoop huis)
Hoge eigen bijdrage      € 2.519,59
TOTAAL                € 2.519,59 per maand

Wonen bij September

Inkomen 2022  € 40.000,-
Eigen vermogen    € 150.000,- (bijv. door verkoop huis)
Woonkosten      € 2.500,- (gemiddelde)
Lage eigen bijdrage      € 372,75
TOTAAL                € 2.872,75 per maand

Woon- en servicekosten verzorgingshuis

De kosten voor wonen betaalt u zelf. Dit maandbedrag is afhankelijk van de locatie waar u gaat wonen en de grootte en ligging van uw appartement. In dit bedrag zijn vrijwel alle kosten van uw levensonderhoud inbegrepen (voor zover niet vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg, Volledig Pakket Thuis).

Wat is inbegrepen?

 • Eigen appartement incl. badkamer
 • Gas, water, licht
 • Gebruik gemeenschappelijke ruimtes
 • Infrastructuur/abonnement voor TV, internet, Wifi
 • (Gemeentelijke) heffingen en belastingen
 • Inboedelverzekering appartement
 • Afvalverwerking
 • (Brand)veiligheidsinstallaties
 • Gemeenschappelijke kosten voor onderhoud appartementen, tuin en gemeenschappelijke ruimtes, verzekeringen gebouw etc.)
 • Ondersteuning bij aanvraag en verwerking indicatiestelling en VPT    

Hulp bij het in kaart brengen kosten verzorginghshuis

Wij helpen u graag met het in kaart brengen van de kosten en de eigen bijdrage. Wilt u dat? Neem contact op met ons Familiekantoor. Zij staan iedere werkdag én in het weekend voor u klaar, zodat u snel de antwoorden op uw vragen heeft.

Zoek op trefwoord...