De kleine dingen die het doen

Leefplezier

Wonen bij September biedt warme, liefdevolle zorg aan mensen met dementie in woonhuizen waar het dagelijks leven centraal staat. Mensen kunnen bij September het leven (zoveel mogelijk) voortzetten zoals ze dat gewend waren en de zorg die zij nodig hebben is vanzelfsprekend. Bewoners leven en wonen samen, als een groot gezin. De dag delen we in zoals zij dat willen, dus vroeg opstaan, een wandeling en dan ontbijten? Dat mag. Of uitslapen, rustig ontbijten en dan een boekje lezen? Ook geen probleem.

Wonen bij September gaat uit van wat mensen nog wel kunnen en wat zij leuk vinden om te doen. Deze manier van kijken naar wonen en zorg vatten wij samen als ‘leefplezier’ en dat is leidend in alles wat er voor de bewoners in de huizen gebeurt. Helpen koken, samen eten, in de tuin werken, de was doen, opvouwen, helpen schoonmaken, bij September kan het. Net als niets doen, lekker wegdromen bij een natuurfilm of spelletjes spelen op de tovertafel.

De zorg bij September is warm, liefdevol, vanzelfsprekend. Met net wat meer mensen op de vloer dan gemiddeld in een regulier verpleeghuis of zorginstelling in Nederland hebben we de tijd en mogelijkheid om mensen aandacht te geven. Daarmee staat de beleving van de bewoner centraal en niet de vinkjes en lijstjes van de zorgverlener. We stellen Leefplezier centraal.

Bij September is de kwaliteit van zorg enorm hoog, en hiermee kunnen we die nog verder verbeteren.

Leefplezier

Leefplezier zit vaak in kleine dingen, in betekenisvolle ervaringen en in het contact tussen mensen. Dit kan onderdeel zijn van de dagelijkse zorg, zoals extra aandacht voor het samen kleding uitzoeken bij een bewoonster die er graag piekfijn uitziet. Maar we hebben ook veel voorbeelden gezien van diep gekoesterde verlangens die werden vervuld. De ‘zachte’ dimensie van kwaliteit rekenen we nu vaak niet tot de verantwoordelijkheid van de zorg en we weten niet goed hoe we die kwaliteit zichtbaar kunnen maken. Het Leefplezierplan helpt hierbij.

Actiever inspelen op wensen en verlangens

Inspelen op de verlangens van bewoners begint met elkaar beter leren kennen. Daarom stellen we bij September niet alleen een persoonlijk zorgplan op met de bewoners en hun verwanten, we maken ook een Leefplezierplan. 

In de media

Lees hier het interview met leefpleziercoach Lianne Herms in TVV Magazine voor Verzorgenden.

Lees hier het artikel van Frederieke Weeda in het NRC over Leefplezier bij September.

 

Zoek op trefwoord...