Dichtbij de belevingswereld van een bewoner met dementie komen, om zo écht contact te maken, dat vinden we binnen onze woonhuizen erg belangrijk. Eerst contact leggen, een vertrouwensband opbouwen, en daarna pas kijken naar de zorgbehoefte. Leefplezier helpt hierbij.
Wat is Leefplezier?
Leefplezier zit vaak in kleine dingen, in betekenisvolle ervaringen en in het contact tussen mensen. Dit kan onderdeel zijn van de dagelijkse zorg, zoals extra aandacht voor het samen kleding uitzoeken bij een bewoonster die er graag piekfijn uitziet. Maar er zijn ook voorbeelden van diep gekoesterde verlangens die worden vervuld.
We stellen binnen onze woonhuizen niet alleen een persoonlijk zorgplan op met de bewoners en hun verwanten. We maken ook een Leefplezier-plan. In dit plan werken we met 5 Leefplezier domeinen. Allen belangrijk voor het welbevinden van de bewoners. We zetten ze hieronder op een rij.
1. Actief zijn en jezelf redden
Wat doet een bewoner zoal? En in hoeverre redt hij/zij zichzelf en waar is hulp bij nodig? Een broodje smeren en een glas melk inschenken lukt misschien niet meer zo goed, maar verder zelf eten gaat nog goed bijvoorbeeld. Leest iemand graag de krant of is sporten een passie? Is een bewoner creatief en graag bezig met de schilderskwast?
Weten wat de dagelijkse bezigheden zijn, daar gaat het om. Een abonnement op de favoriete krant, het kijken naar sport, praten over interessante nieuwsartikelen of het bezoeken van musea. Actief zijn is een breed begrip. Hiermee kunnen we persoonlijke (actieve) activiteiten en bezigheden stimuleren. Meer lezen hierover? Lees het artikel over 7x leesplezier door actief bezig zijn en jezelf redden.
Leefpleziercoach Marcel van Straalen: Het is belangrijk om een bewoner in zijn of haar kracht te zetten. Wat lukt nog wel? Wat vindt hij of zij prettig om zelfstandig te doen? En waar is hulp bij nodig? We proberen telkens zo goed mogelijk aan te sluiten op persoonlijke wensen en behoeften.
2. Je gezond voelen
Je gezond voelen gaat niet alleen over je lichamelijk gezond voelen, maar juist ook psychisch en sociaal. We proberen een goed beeld te krijgen van wat, wie of welke omgeving bijdraagt aan een goede gezondheid. Denk hierbij aan beweging, relaties, slapen, ontspanning, voeding, etc. Voor iedereen liggen die accenten weer ergens anders. Het creëren van een veilige, gezonde basisomgeving is belangrijk en hier doen we alles aan.
3. Jezelf zijn en contacten en relaties
Wat maakt jou, jou? We vinden het belangrijk dat een bewoner zichzelf kan zijn. Jezelf zijn is niet altijd eenvoudig of vanzelfsprekend. Zeker niet wanneer je net als onze bewoners steeds meer (zorg)afhankelijk wordt van anderen. Het is dan extra belangrijk dat een ander oprechte aandacht voor je heeft en jou de ruimte geeft om je te laten zijn wie je bent. Op elk moment van je leven. Sociale contacten zijn voor ons mensen vaak erg belangrijk. We willen graag deel uitmaken van een gemeenschap.
Juist wanneer je wereld kleiner wordt, omdat vertrouwde mensen wegvallen of omdat je zelf minder kan ondernemen, is het van belang anderen te blijven ontmoeten. Met het ouder worden neemt het netwerk in de loop der jaren af. Meestal stoppen de werkcontacten en verlies je op den duur familieleden, vrienden en kennissen. Het aangaan van nieuwe contacten vraagt energie en durf. Soms heb je daar hulp bij nodig. En die bieden wij graag in onze woonhuizen.
Leefpleziercoach Kristel Hoek: "Het gaat om het gevoel van geluk en voldoening in het leven. De kunst om elke dag jezelf te kunnen zijn. Daar helpen we onze bewoners bij waar mogelijk."
4. Genieten van eten en drinken
We eten en drinken elke dag, meerdere keren. Deze (sociale) momenten zijn uitgelezen momenten om rekening te houden met persoonlijke wensen en voorkeuren. Thuis bepaal je zelf wanneer je wilt eten en drinken en hoe je dit nuttigt: aan tafel, op de bank of buitenshuis. Het is belangrijk voor bewoners om zelf een stukje regie te hebben en betrokken te zijn bij de eetmomenten en alles hier omheen. Zodat eten en drinken plezier is.
5. Wonen, rusten en slapen
Tot rust komen: hoe doe je dit? Je thuis voelen en écht tot rust komen, kan wanneer er ruimte is voor jouw specifieke verlangens. Voor het slapen gaan nog een kopje warme melk drinken of in de middag in die ene luie stoel. Vroeg uit bed of juist lekker uitslapen. Deze wensen en behoeftes in kaart brengen en als uitgangspunt nemen voor onze zorg, is wat we willen én doen. Weten wanneer een bewoner zich thuis voelt en waar hij/zij woonplezier uithaalt vinden we heel belangrijk.
Met bijvoorbeeld specifieke spullen om zich heen, zijn of haar favoriete hobby’s kunnen uitvoeren. Het hebben van een huisdier, lekker in de tuin aan de slag kunnen of de ‘gewoontes’ blijven uitvoeren zoals thuis. Blij zijn met een woonomgeving, omdat deze zich aanpast aan jouw wensen, dat is woonplezier.
Het verschil maken
Elke dag en elke nacht proberen we het verschil te maken voor onze bewoners. Door aandacht en goede zorg zonder haast te geven, door écht de moeite te nemen om iemand te leren kennen. En dát maakt een verschil van dag en nacht.
Terug naar overzicht