Leefplezier is geïntegreerd in het dagelijkse leven in onze woonhuizen. Het zit vaak in kleine dingen. In betekenisvolle momenten, contact tussen mensen. Maar ook in genieten van lekker eten en drinken, jezelf redden en waar mogelijk actief bezig kunnen zijn. In dit artikel 7 kleine voorbeelden van die laatste: actief bezig zijn en jezelf redden.
Een abonnement op de favoriete krant, het kijken naar sport, praten over interessante nieuwsartikelen of het bezoeken van musea. Actief zijn is een breed begrip. Het gaat om alledaagse activiteiten van een wandelingetje tot het kijken van een film. Hiermee kunnen we persoonlijke (actieve) activiteiten en bezigheden bevorderen. Soms lukt dat alleen, soms ook met een beetje hulp.
1. Knuffelen met pups
Weer even knuffelen met herdershonden. Iets waar Hanny - die altijd herdershonden heeft gehad - enorm van geniet. “Zodra er dieren in beeld komen zie je haar ontspannen, glimlachen en kwebbelen,” vertelt Roelofke, medewerker bij September Heerenveen. ''Hanny en haar echtgenoot hebben zelf altijd Duitse herders gehad. Een bezoekje naar twee Duitse herder pups bracht herinneringen bij haar terug over haar eigen honden. Op haar eigen lieve manier heeft ze genoten.”
2. Samen foto’s kijken en terugblikken op het afgelopen jaar
Samen foto's kijken geeft afleiding en levert gespreksonderwerpen op. Roelofke, medewerker bij September Heerenveen keek samen met bewoners Jan en Jany foto’s van het afgelopen jaar. “Dankzij de foto's en verhalen konden zij weer opnieuw genieten van wat ze allemaal hebben meegemaakt” vertelt Roelofke. Lammetjesdag bij een collega op de boerderij, de tulpenroute en een tourtocht in de zijspan. Die laatste was voor Jany (97) een cadeautje, vroeger was zij een stoere motorrijdster. Stuk voor stuk leefplezier momenten, net als het terughalen en praten over deze belevenissen dat is.
Binnen onze woonhuizen maken we een leefplezier-plan. In dit plan werken we met 5 leefplezier domeinen, waarvan 'actief bezig zijn' uit dit artikel er eentje van is. Wil je meer weten over de andere onderdelen? Lees dan het artikel '5 domeinen van Leefplezier'.
3. Lekker buiten zijn
Leuk, gezond én sportief: kersen plukken! “De bewoonsters van September Villa Richmond in Ede hadden aangegeven dit graag een keer te gaan doen dus hebben collega's twee auto's geregeld voor een dagje uit” aldus Miranda, medewerker bij September Ede. Wandelen, bukken en uitstrekken: het komt allemaal aan bod bij het plukken van kersen. Daarbij is in de buitenlucht zijn ook natuurlijk hartstikke gezond. Miranda: Natuurlijk namen we ook een heleboel kersen mee voor de thuisblijvers.''
4. Samen klussen
Lekker in de tuin bezig zijn, daar wordt een mens blij van! Helemaal als je dan ook wat vlinders ziet fladderen en bijen en hommels hoort zoemen. Hoe rustgevend! Bewoners van September Nijverdal hingen samen met een vrijwilliger twee insectenhotels op. Een nauwkeurig werkje met de nodige inspanning maar met een groots effect: een glimlach van oor tot oor!
5. Handenarbeid
Samen bezig zijn, daar komen mooie gesprekken van! Ellen: ''We hebben bij September Twello de naaimachine erbij gepakt om samen met de bewoners geurzakjes met gedroogde lavendel te maken. Iedereen had zo zijn eigen taak tijdens deze creatieve activiteit: De één pakte de schaar om het malletjes na te knippen en de andere bewoner was druk met de knopspelden om de lapjes stof bij elkaar te houden. Weer een ander plukte de lavendel uit de tuin. De gesprekjes over de handarbeidles op school of thuis bij moeder kwamen los.
6. Een wandelingetje maken
Weten wat iemands dagelijkse bezigheden zijn, daar gaat het om. Een rondje wandelen door de tuin doet goed. Veel bewoners maken daar een gewoonte van. Zo ook bij September Kelvinstraat. En zelfs als het regent slaan sommige bewoners hun dagelijkse wandelingetje niet over. Gezellig onder de paraplu. "We zijn niet van suiker en beweging is goed."
7. Een oude hobby oppakken
Ans heeft het breien weer helemaal opgepakt sinds ze bij Villa Richmond in Ede woont. Miranda: ''Vroeger maakte Ans voor alle kinderen en kleinkinderen truien en sjaals en had dat jaren niet meer gedaan. Dat vertelde ze mij toen ze nog maar net bij ons woonde. Met wat hulp is Ans weer begonnen met breien, erg trots dat ze het nog kan!"
Geluksmomentjes
Ieder is uniek en heeft zijn eigen gevoelens, wensen en dingen waar hij blij van wordt. Als iemand te maken krijgt met dementie verandert dat niet. Misschien kunnen mensen het niet meer zo goed benoemen wat hen blij maakt, maar voelen het des te meer. En precies dat gevoel, een geluksmomentje, proberen we zo vaak als kan naar boven te brengen bij onze bewoners. Bijvoorbeeld door mensen actief te betrekken en te stimuleren om actief bezig te zijn. Wilt u meer weten? Ontdek meer over Leefplezier binnen onze woonhuizen.
Terug naar overzicht