Actueel

Bijzondere ontmoetingen met CliniClowns bij September in Twello

14
Jan
2023
Blog

De CliniClowns; wie kent ze niet? Waar ze ook komen, ze toveren bij iedereen een lach op het gezicht. Niet alleen bij kwetsbare en zieke kinderen, maar ook bij mensen met dementie. Er gebeuren bijzondere dingen als de clowns er zijn. Met hun creativiteit, aandacht en muzikale improvisatie zorgen ze voor een stukje ontspanning en krijgen ze contact met mensen die vaak opgesloten zitten in hun dementie. De CliniClowns stonden op de stoep bij September Twello. Nicol Kamphuis, werkzaam in Twello, vertelt over de bijzondere middag die volgde.

"Kom maar binnen", zegt mevrouw. De CliniClowns stonden buiten te zwaaien voor haar raam. Gelijk bood ze een stoel aan. Mevrouw vond het geweldig en moest vreselijk lachen; twee grappige mannen die bij haar op visite kwamen! Maar ze vond het ook wel een beetje vreemd en zei tegen mij “ik ben blij dat je erbij bent”.

Met rode neus door het huis

De CliniClowns voelden aan dat ze bij haar wel iets grappigs konden doen en lieten wat leuke goocheltrucs zien. Mevrouw deed gezellig mee. Ze kreeg een ansichtkaart en rode neus. Trots liep ze daarna met haar ansichtkaart en rode neus door het huis. De filmpjes hebben we samen naar haar zoon gestuurd. "Misschien kan mijn zoon die filmpjes op mijn iPad zetten!", zei mevrouw. Een andere bewoonster lag op haar bed te rusten. We overlegden dat de clowns heel rustig haar appartement in zouden lopen. Ze hebben toen heel zachtjes naast haar bed een liedje voor mevrouw gezongen. Ze lag ontspannen te luisteren, sloot later haar ogen en viel rustig in slaap.

Fijne ontmoetingen

In de woonkamer zaten vier bewoners. Eén mevrouw bekeek het allemaal rustig. Tijdens de rare kunsten kwam er een mooie glimlach op haar gezicht. Samen een liedje zingen vond ze hartstikke leuk en ze zong dan ook volop mee. De CliniClowns stelden zich netjes voor aan een andere mevrouw. “Wat zien jullie er grappig uit”, riep ze uit. Ik heb haar rolstoel naast de stoel van de CliniClown gezet, zodat ze erbij betrokken werd en alles goed kon volgen. Er werden ballonnen overgegooid en liedjes uit vervlogen tijden gezongen. De trekharmonica die werd gebruikt viel zeer in de smaak.

Dikke pret zonder ruis of onrust

In een andere woonkamer was het dikke pret. Er was geen ruis of onrust en alle bewoners zaten aandachtig te kijken naar wat er zou gebeuren. Een mevrouw gaf steeds tips en adviezen aan de grappige mannen met rode neuzen. Een andere mevrouw vond de clowns best grappig, terwijl ze juist vaak dingen een beetje kinderachtig vindt. Mevrouw moest vaak lachen om de rare kunstjes die werden uitgehaald, maar keek steeds verlegen weg als de CliniClowns haar aankeken. De clowns speelden hier mooi op in en lieten haar rustig genieten van het tafereel.

Een mooie glimlach

Toen de CliniClowns weggingen hebben ze heel zachtjes voor een mevrouw gezongen die eerst lag te slapen op een bankje en weinig van alles had meegekregen. Mevrouw keek op, ontspande helemaal en er kwam een mooie glimlach op haar gezicht.

Leefplezier

Bij September draait het om kleine én grote momenten waarin leefplezier centraal staat. Momentjes die het leven een mooie glans geven. Natuurlijk wordt er van alles georganiseerd in onze huizen. Leuke activiteiten waar bewoners zich op kunnen verheugen. Maar leefplezier is veel meer dan dat. Tevreden zijn en plezier hebben in het leven zit ook in de kleine dingen van alledag. Aandacht en échte interesse voor de ander hebben, écht luisteren en de tijd nemen voor iemands verhaal. De leefpleziermomentjes, hoe klein ook, brengen weer even wat plezier en licht in iemands leven.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...