Actueel

De genietmomentjes uit onze woonhuizen: mobiele verwarring en herfstige open dag

21
Okt
2022
Nieuws

Elke dag zijn er mooie momenten in de huizen van September. Mooie verhalen die het delen waard zijn. Stuk voor stuk kleine én grote momenten waarin het leefplezier centraal staat. Een greep uit de verhalen van de afgelopen weken uit onze verzorgingshuizen door heel Nederland.

Mobiele verwarring bij Wonen bij September Ede Richmond

Collega Angela volgt de opleiding tot EVV (eerst verantwoordelijk verzorgende). In het kader hiervan regelde zij dat de 'Mobiele Verwarring' langskwam in Ede bij September Villa Richmond. In de professionele escape room vol puzzels en met licht- en geluidseffecten moesten medewerkers in groepjes van vier een missie volbrengen. Door alle prikkels ervaarden de medewerkers wat bewoners elke dag evaren: complete verwarring. Een ontzettend leerzame, maar ook leuke dag, die nog meer inzichten heeft gegeven in de wereld van dementie.

Kunst met een grote K

Mevrouw de Jong houdt van creatief bezig zijn. Ze maakt de prachtigste schilderijen. Voor de open dag in ons woonhuis in Emmeloord maakte mevrouw dit kunstwerk. Met echte koffiebonen! De geur van die koffiebonen prikkelde haar zintuigen en riep herinneringen op aan lang vervlogen tijden. Tijdens het plakken van de koffiebonen op het schilderij, kwam een mooie herinnering naar boven. Een herinnering dat ze als klein meisje in de supermarkt van haar vader werkte.  Ze moest regelmatig op de fiets naar de fabriek van Kanis en Gunnik in Kampen om daar koffieproducten voor de winkel op te halen. Die zo herkenbare geur van koffie bracht haar weer voor even terug in die tijd. En wat een geweldig mooi kunstwerk!

Herfstige open dag in Twello

Op zaterdag 8 oktober opende Huis Hunderen, ons Wonen bij September huis in Twello, haar deuren voor geïnteresseerden. Medewerkers en bewoners hadden het huis gezellig en knus aangekleed, in een warme herfstsfeer. Het werd een gezellige dag met veel aanloop. In de partytent in de tuin genoot iedereen van de laatste zonnestralen van het jaar, de buurman zorgde voor een lekker deuntje en van pompoenen en kalebassen werden prachtige bloemstukjes gemaakt. De versgemaakte pompoensoep en heerlijke broodjes van de barbeque maakten de dag compleet.

Lezing schrijver Dick Kits in Apeldoorn

Op 11 oktober gaf schrijver Dick Kits een interactieve lezing aan medewerkers, familieleden van bewoners en andere belangstellenden van onze woonhuizen in Apeldoorn. Kits is samen met zijn echtgenote eigenaar van Kroese Kits, Nederlands oudste zorgbureau voor particuliere zorg en verpleging. Daarnaast schreef hij een aantal boeken, waaronder ‘De Dag Door met Dementie’ en ‘Empathie en Dementie’. Hij nam de bezoekers mee in de werking van het brein, de gevolgen van geheugenverlies, onbegrepen gedrag en de emoties die daarbij komen kijken. Het was een bijzondere avond met veel persoonlijke verhalen, maar ook een fijn samenzijn met medewerkers en verwanten.

Gezellig samen de was opvouwen

Niet alle momenten hoeven groots en meeslepend te zijn. Ook de dagelijkse dingen zijn vaak al uitdagend en enerverend genoeg. Zo genieten drie dames in ons woonhuis in Emmeloord van samen de was opvouwen. En dat is een heel precies werkje, kijk eens hoe geconcentreerd ze bezig zijn. Af en toe een lolletje tussendoor en na het werk lekker samen een kopje koffie drinken. Zo simpel kan leefplezier zijn.

 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...