Actueel

De geschiedenis van Villa Wittenburg in Stompetoren

31
Maa
2021
Nieuws

In het kleine dorp Stompetoren, onder de rook van Alkmaar, wordt de oude Villa Wittenburg verbouwd tot een prachtig nieuw woonhuis met 24 appartementen voor ouderen met dementie. De geschiedenis van de villa gaat vanzelfsprekend ver terug. Alles in en aan dit monumentale pand straalt historie uit. Bovendien biedt de centrale ligging in het prachtige, oer-Hollandse polderlandschap van de Schermer een unieke leefomgeving voor onze bewoners.

Buitenhuis

De geschiedenis van het landgoed waarop Wittenburg is gebouwd, gaat terug tot 1650. Het landgoed stond destijds bekend onder de namen ‘De Boomgaard’ en ‘Hoogland’. In 1833 werd dit landgoed aangekocht door Coenraad Witte, een Alkmaarse bierbrouwer.

In 1889 liet herenboer Kramer Glijnis er als nieuwe eigenaar van het landgoed een herenboerderij bouwen. De herenboerderij bestond uit een voorhuis, een stolpschuur en een koetshuis, waarvan laatstgenoemde inmiddels niet meer aanwezig is. Het ‘buitenhuis’ werd vernoemd naar de voorgaande bewoner van deze plek, Coenraad Witte en zo werd het pand ‘Wittenburg’ gedoopt.

Deze door grachten omgeven herenboerderij, met name het voorhuis, is ontworpen door J. Hille. Het pand bevat geblokte hoeklisenen en neorenaissance-details. Een ijzeren hek tussen geblokt gepleisterde hekpijlers met het wapen van de gemeente Schermer markeert de toegang tot het terrein.

Gemeentehuis Schermer

Met een sprongetje in de tijd zien we dat het pand tot 1980 als burgemeesterswoning diende voor de heer J. Posch, burgemeester van de gemeente Oterleek tussen 1938 en 1965.

In 1986 en 1987 is Wittenburg verbouwd naar ontwerp van architect Sander Douma, waarna het dienst heeft gedaan als gemeentehuis. Het pand is tot 1 januari 2015 het gemeentehuis geweest van de in 1970 ontstane gemeente Schermer. In deze periode heeft Wittenburg in haar rol als gemeentehuis het prachtige decor gevormd voor trouwerijen en andere plechtigheden.

Nadat de gemeente Schermer in 2012 tot een fusie met de gemeente Alkmaar heeft besloten, zijn de gemeenteambtenaren vertrokken en stond het pand sinds 1 januari 2015 leeg.

Provinciaal monument

Wittenburg is een provinciaal monument. De voormalige herenboerderij met erf aan de Noordervaart 99 te Stompetoren is van algemeen belang bevonden als voorbeeld van de rijke landelijke bouwkunst uit de negentiende eeuw.

Bronnen:

dbnl.org
wikipedia.org
adaptalkmaar.nl
boerderijenstichting.nl
archivesportaleurope.net

 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...