Bij September gaan we voor kwaliteit. Kwaliteit van wonen, zorg en dienstverlening. En daar hoort werkelijk van alles bij. Natuurlijk ook de kwaliteit van het toiletbezoek. Want een ontspannen zit is van groot belang voor ons dagelijks geluk. Een beetje beschamend onderwerp, maar het is toch echt een feit dat we vijf tot acht keer per dag een bezoek brengen aan het kleine kamertje. En dan kan dat kamertje maar beter zo aangenaam mogelijk zijn. In geur, kleur en hoogte.
Over geuren en kleuren zijn we het snel eens over wat prettig is. Maar over de hoogte van de pot zijn letterlijk rapporten geschreven. Een zoektocht op internet leert al snel dat er fervent voorstanders zijn van een hoge pot, maar ook dat er een actieve tegenbeweging gaande is met een roep om een zo laag mogelijke pot. Argumenten voor een lage pot gaan terug naar de oertijd waar de meest ideale zit zo laag mogelijk bij de grond is. Maar ja, hoe gaat dat als je ouder bent en misschien minder goed ter been bent? En hoe verhouden allerhande hulpmiddelen op het toilet zich tot een huiselijk gevoel? Want wonen – inclusief de toiletgang – doen we bij September net als thuis.
"Gewapend met meetlinten, vergelijkend (literatuur)onderzoek en gezond verstand zijn we losgegaan over de meest ideale hoogte van de pot."
U begrijpt…: de discussie over de hoogte van de wc-pot is de afgelopen weken werkelijk in alle geledingen van September doorgedrongen. Gewapend met meetlinten, vergelijkend (literatuur)onderzoek en gezond verstand zijn we losgegaan over de meest ideale hoogte van de pot. Alle schroom voorbij hebben we pro’s en contra’s gedefinieerd over het aantal centimeters om de boodschap te kunnen ontvangen.
En we zijn eruit. De standaardmaat bij September wordt 46 centimeter. Precies even hoog als de wc’s bij een zeer bekende hotelketen waar één van mijn collega’s letterlijk – in mijn bijzijn (over schaamte gesproken) - diverse potten heeft gemeten. Niet te hoog, niet te laag en waar nodig op maat te maken met een verstelbare wc-bril. En uiteraard altijd uit te breiden met allerhande hulpmiddelen om vanuit een eventuele lage zit voor de stoelgang weer omhoog te komen. Want ook thuis zijn soms hulpmiddelen nodig – wonen zoals thuis maar wel op leeftijd. Dat is het credo.
Opgelucht (;-)) trekken we door naar het volgende onderwerp van discussie. Hygiëne in relatie tot huiselijkheid. Binnenkort leest u daar meer over.
Deze blog is geschreven door Cassandra van den Berg. Zij schrijft regelmatig over haar werk en leven als verantwoordelijke voor kwaliteit, onderzoek en opleidingen bij September. Zij deelt haar visie, belevenissen, verwondering en inzichten.
Terug naar overzicht