Actueel

Eerste bewoners genieten in Emmeloord

24
Maa
2021
Nieuws

Iedereen bij Wonen bij September, een nieuw woonhuis voor ouderen met dementie in Emmeloord, was klaar voor de komst van de eerste bewoners. Onlangs was het zover en namen de eerste ouderen hun intrek in hun prachtige nieuwe onderkomen. Het inhuizen verliep voorspoedig en al snel zaten de nieuwe bewoners te genieten van een lekkere maaltijd met hun zoon of dochter. “Mooi om te zien dat zij zich gelijk thuis voelen. Daar doen we het voor!”, aldus leidinggevende Marijke Hoekstra. 

Marijke Hoekstra staat aan het roer van het woonhuis aan de Meldestraat in Emmeloord, waar uiteindelijk 24 ouderen met dementie kunnen wonen. Zij kijkt terug op enerverende maanden. Voordat een woonhuis van September opengaat, is een leidinggevende achter de schermen al maanden bezig om alles in orde te maken. “Van het opbouwen van een netwerk in de polder, het voeren van sollicitatiegesprekken met zorgmedewerkers, het coördineren van de laatste bouwwerkzaamheden, het versturen van informatiepakketten aan geïnteresseerden tot het inrichten van het huis. Kortom: je doet van alles en dat maakt het erg leuk. Het woonhuis is nu af en we kunnen met recht zeggen: Emmeloord is een parel rijker!” 

Goede begeleiding bij verhuizing ouderen met dementie 

Een verhuizing op oudere leeftijd is niet niks. Je moet mensen daar goed in begeleiden. En al helemaal niet als er dementie in het spel is. Dat heeft impact; niet alleen op bewoners, maar ook op verwanten. De eerste tijd staat dan ook echt in het teken van het leren kennen van bewoners. Marijke: “We gaan bij September uit van wat mensen nog wel kunnen en wat zij leuk vinden om te doen. We hebben genoeg medewerkers om iedereen een fijne dag te bezorgen en ieders wensen op maat in te willigen.” 

Leefplezier staat centraal bij Wonen bij September

Alles draait om leefplezier; een simpel woord, dat veelomvattend is. Het gaat om individuele verlangens van bewoners en de ongehaaste aandacht die er voor ze is. “Zo vindt de ene bewoner het fijn om een gesprek te hebben als hij of zij verdrietig is, terwijl de ander juist even met rust gelaten wil worden. Als je een bewoner goed kent, dat weet je dat. Een bewoner die niet blij is met de manier waarop zijn kleding in de kast hangt, helpen we met herinrichten. Zodat alles geordend is, zoals hij dat gewend is. Of we bakken koekjes op het moment dat iemand een herinnering heeft van zijn moeder die vaak koekjes bakte. Leefplezier zit ‘m in hele kleine, maar o zo belangrijke en waardevolle dingen. Bewoners voelen zich gehoord en gezien bij ons”, vertelt Marijke. 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...