Actueel

Feestelijke start bouw Wonen bij September Ede

14
Jul
2020
Nieuws

Maandag 13 juli is officieel het startsein gegeven voor de bouw van het September woonhuis in Ede. Wethouder Peter de Pater en Michiel van Putten (oprichter van Wonen bij September) onthulden onder toeziend oog van alle betrokken partijen het bouwbord. Met een borrel op het bouwterrein van voormalig Villa Richmond aan de Stationsweg 102 werd de bouwperiode van het woonhuis voor ouderen met dementie feestelijk ingeluid.

Villa Richmond draagt in belangrijke mate bij aan de ruimtelijke karakteristiek van de Stationsweg in Ede. Thuismakers (opdrachtgever), B + O Architecten, BBC Bouwmanagement en Gebroeders van Manen/Bouwbedrijf NAP verbouwen de statige villa zodat er een September woonhuis met twintig appartementen voor ouderen met dementie ontstaat.

Wensen en behoeften bewoners staan voorop

Alle mensen die bij September komen wonen, hebben een ding gemeen: door dementie is zelfstandig wonen niet meer mogelijk. Dat betekent dat ze 24-uurszorg nodig hebben. Die hulp en zorg zijn bij September goed geregeld. Anders dan we gewend zijn in de reguliere ouderenzorg staan de wensen en behoeften van bewoners voorop. Met de juiste hulp kunnen mensen met dementie namelijk nog verrassend veel.

Bij September leven bewoners als een grote familie en doen ze de dingen waar zij blij van worden. Ze krijgen passende zorg en een fijne dagindeling die kan bestaan uit bijvoorbeeld tuinieren, musiceren, schilderen, koken, wandelen en fietsen. En familie, vrienden en bekenden zijn welkom. De deur staat altijd open. Letterlijk, de deuren gaan in September woonhuizen niet op slot. Want dat begrijpt een bewoner met dementie vaak niet.

Regie houden over je leven

Bij September zijn geen strakke dagschema’s waarin bewoners om 7 uur moeten douchen omdat zij dan aan de beurt zijn. Bewoners houden zelf de regie over het indelen van de dag. Laat naar bed, uitslapen en daarna samen met een begeleider een wandelingetje maken door de buurt of naar de supermarkt? Dat kan! Mensen kunnen hun leven voortzetten zoals ze dat gewend waren, zolang mogelijk. 

Thuisgevoel

Het woonhuis van September in Ede wordt een nieuw thuis voor bewoners. Iedere bewoner heeft een fijn eigen appartement, met woon-slaapgedeelte en een badkamer. Eigen meubels meenemen kan natuurlijk. Zo voelt het appartement veilig en vertrouwd. Maar er zijn ook gezellige woonkamers, een grote leefkeuken en een fijne tuin om samen te zijn met andere bewoners. Uiteraard zijn de woonhuizen voorbereid op de oude dag. Maar wel zodanig dat de huiselijkheid niet verloren gaat door onnodige aanpassingen en hulpmiddelen. 
 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...