Actueel

Gemoedelijkheid en warme sfeer September Bodegraven

22
Apr
2021
Nieuws

Aan de rand van het centrum, aan de Willem de Zwijgerstraat, staat het prachtige woonhuis van Wonen bij September in Bodegraven. Sinds november 2019 is dit het thuis van ouderen met dementie. In dit kleinschalige nieuwbouwhuis met 24 appartementen krijgen bewoners de liefdevolle zorg en persoonlijke aandacht die zij op hun kwetsbare oude dag zo nodig hebben. Els van Leeuwen staat aan het roer van dit woonhuis, waar geen dag hetzelfde is.

De gemoedelijkheid en warme sfeer valt direct op als je het woonhuis van September in Bodegraven binnenloopt. Hier wordt volop van het leven genoten. Aan één van de eettafels zitten twee dames te genieten van een kopje koffie, een meneer leest een boek in een luie stoel. In de keuken helpt een bewoonster mee met het klaarmaken van de lunch. “We hebben verschillende gemeenschappelijke ruimtes, waar we als een grote familie samenleven. Daar koken we met elkaar, doen we het huishouden of spelen een spelletje. En we hebben een heerlijke tuin waar bewoners kunnen ontspannen en waar we binnenkort ook wat konijntjes willen houden. Dat vinden bewoners zo ontzettend leuk”, vertelt Els.

Kleinschaligheid en leefplezier

In dit woonhuis zijn geen strakke dagschema’s waar iedereen zich aan moet houden. De kleinschaligheid zorgt voor een fijne sfeer, waarin bewoners de dingen kunnen doen waar ze blij van worden. En dat is voor iedereen weer anders. Alles draait om leefplezier; een simpel woord, dat veelomvattend is. Het gaat om individuele verlangens van bewoners en de ongehaaste aandacht die er voor ze is. “Zo heeft meneer S. heel veel plezier in het kweken en verzorgen van geraniums. Dus binnenkort hangen we mooie plantenbakken aan zijn Franse balkon. En nemen diverse dames altijd rond 17.00 uur onder het genot van een glaasje wijn de dag door. Leefplezier zit ‘m in hele kleine, maar o zo belangrijke en waardevolle dingen. Bewoners voelen zich gehoord en gezien bij ons”, vertelt Els.

Onderdeel van de wijk

Het woonhuis staat in een gezellige, levendige wijk; waar betrokken buren ook een oogje in het zeil houden. Door corona is er nu minimaal contact, maar daar hoopt Els snel verandering in te brengen. “Natuurlijk gaan we, zodra het weer het toelaat, ook weer lekker met bewoners op pad. Voor een ijsje van IJssalon De Zoete Inval of een harinkje bij onze vaste visboer. Ook een wandeling op de rondweg met uitzicht op Pietje Potlood in de Meije is altijd een succes!”, aldus Els.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...