Actueel

Goede zorg kwestie van hart en ziel, niet alleen van verstand’

20
Jun
2017
Nieuws

De Raad voor Volkgezondheid en Samenleving (RVS) pleit voor meer context in wetenschappelijk onderzoek. Volgens de raad is "het accent in de zorg teveel komen te liggen op externe verantwoording, transparantie, standaardisatie en controle". Dat schrijft de raad vandaag in het advies "Zonder context geen bewijs – de illusie van evidence-based practice". Volgens raadslid Jan Kremer is goede zorg vooral een kwestie van hart en ziel, en niet alleen van verstand.

Er zijn drie verschillende niveaus waarop deze nieuwe manier van onderzoek gevolgen voor heeft, aldus de RVS: landelijk, lokaal en in de spreekkamer. "Medische besluitvorming in die praktijk is gebaseerd op het verbinden van verschillende kennisbronnen, zoals verhalen, ervaringen, lokale data en nog steeds bewijs."

Knellende richtlijnen

Omdat deze manier van werken volgens de raad ook invloed heeft op het leerproces, moet er vanuit de betaling in de zorg "meer vertrouwen in de afweging die professional en patiënt met elkaar maken en minder controle op strikte naleving van knellende richtlijnen".

Richtlijnen bij September

Bij Wonen bij September is de zorg ingericht op de wensen van de bewoners en hun behoeften. Precies dat vertrouwen op goede zorg en juiste afwegingen is bij September de leidraad voor indeling van dag en zorgbehoefte. De verantwoordelijkheid voor kwalitatief uitstekende zorg ligt dan ook bij de verzorgenden op locatie en niet bij management of een richtgevend document. 'De mensen die dichtbij staan, de bewoner zelf, maar ook de familie en de verzorgende weten beter dan wie ook wat iemand nodig heeft', zegt oprichter Michiel van Putten van Wonen bij September. We leveren zorg op maat: iemand beslist zelf wat hij of zij doet op een dag, hoe laat je opstaat, eet, naar buiten gaat. Dat noemen wij liefdevol en warm; het is gewoon menselijk. Daar heeft niemand met een hart voor zorg en welzijn een richtlijn voor nodig.'

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...