Actueel

Woonhuis September in dorpskern Witmarsum; een prachtige plek om te wonen

13
Apr
2021
Nieuws

Midden in de dorpskern van Witmarsum, aan de Arumerweg 53, staat het prachtige woonhuis van Wonen bij September in Friesland. Sinds november 2016 is dit voormalige gemeentehuis het onderkomen van ouderen met dementie. Het woonhuis is van alle gemakken voorzien en bewoners krijgen hier de liefdevolle zorg en persoonlijke aandacht die zij op hun kwetsbare oude dag zo nodig hebben. 

Caroline Krol staat sinds de opening aan het roer van dit woonhuis van zorgorganisatie Wonen bij September. Bij September kunnen mensen het leven dat ze gewend zijn, zo lang mogelijk voortzetten. “We hebben geen strakke dagschema’s waar iedereen zich aan moet houden. Bewoners houden zelf de regie over het indelen van hun dag”, vertelt Caroline. 

Kleinschalig karakter

Er zijn 24 ruime appartementen, waaronder een aantal grotere appartementen voor echtparen. De tuin met fruitbomen en kippen is een heerlijke plek voor bewoners om te ontspannen. Caroline: “Het kleinschalige karakter zorgt ervoor dat we als een grote familie samenleven. We koken met elkaar, doen het huishouden samen. En we ondernemen natuurlijk van alles en nog wat om bewoners, iedere dag weer, een fijne dag te bezorgen. Iedereen voelt zich hier thuis!”  

Onderdeel van de Witmarsumer samenleving

Het woonhuis ligt in de dorpskern van Witmarsum; een mooie plek om te wonen. Het geeft bewoners de rust die ze zo waarderen. Tegelijkertijd wonen ze midden in de levendigheid van het dorp. Die combinatie is ontzettend fijn. “We maken echt onderdeel uit van de Witmarsumer samenleving. Bewoners kunnen hier in het dorp gerust zelfstandig een wandeling maken. Natuurlijk gaan we ook vaak samen op pad. Naar bakker De Schiffart of naar Harlingen; voor een kopje koffie in de haven”, aldus Caroline. 

Leefplezier staat centraal bij September

Alles bij September draait om leefplezier; een simpel woord, dat veelomvattend is. Het gaat om individuele verlangens van bewoners en de ongehaaste aandacht die er voor ze is. “Zo vindt de ene bewoner het fijn om een gesprek te hebben als hij of zij verdrietig is, terwijl de ander juist even met rust gelaten wil worden. Als je een bewoner goed kent, weet je dat. Of we bakken koekjes op het moment dat iemand een herinnering heeft aan zijn moeder die vaak koekjes bakte. Leefplezier zit ‘m in hele kleine, maar o zo belangrijke en waardevolle dingen”, vertelt Caroline.  

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...