Actueel

Kasteel Stoutenburg een nieuw thuis voor ouderen met dementie

07
Dec
2020
NieuwsBinnenkort is het zover! Dan gaat het nieuwe woonhuis van zorgorganisatie Wonen bij September in Stoutenburg officieel open. Bewoners kunnen vanaf januari hun intrek nemen in het voormalige Kasteel Stoutenburg, dat omgetoverd is tot een prachtig woonhuis voor ouderen met dementie. De 24 appartementen zijn van alle gemakken voorzien, zonder dat afbreuk is gedaan aan de bijzondere sfeer die kenmerkend is voor het kasteel. Liesbeth Smeels, leidinggevende van September Stoutenburg, kan niet wachten om de eerste bewoners te kunnen welkomen. 

Sprookjesachtige locatie nabij Amersfoort

Het is een sprookjesachtige locatie, middenin de natuur met Amersfoort en Leusden om de hoek. Stoutenburg is een kleine gemeenschap die al sinds de jaren ’60 bij de gemeente Leusden hoort. Vanuit het kasteel op landgoed Stoutenburg, ook wel bekend als Heerlijkheid Stoutenburg, loop je zo het prachtige parkbos in. Een rustige, groene omgeving om in te wonen, maar toch levendig door alle bezoekers op het landgoed.

Liesbeth vertelt: “Ik ben enorm trots dat ik dit woonhuis mag gaan runnen. Natuurlijk niet alleen vanwege de prachtige locatie, maar bovenal vanwege de visie van September op ouderenzorg. Vanwege de kleinschaligheid kunnen we de bewoners de persoonlijke aandacht en liefde geven die ze verdienen.”

Gezellig en warm ingerichte woonkamers en een groot leefkeuken

De laatste hand wordt nu aan de inrichting van het drie verdiepingen en 24 appartementen tellende woonhuis gelegd. Alle woonhuizen worden in September-stijl ingericht. Dat betekent: gezellig en warm ingerichte woonkamers, een grote leefkeuken en openslaande deuren naar een fijne tuin. Naast de gezamenlijke ruimtes krijgt iedere bewoner een appartement dat ingericht kan worden met eigen meubels. Zodat het herkenbaar, vertrouwd en veilig voelt. Net als thuis.

Een fijne dag voor de bewoner is het uitgangspunt

Bij September kunnen bewoners zo lang mogelijk het leven blijven voortzetten, zoals zij dat gewend zijn. Er zijn geen strakke dagschema’s waar iedereen zich aan moeten houden. Bewoners houden zelf de regie over het indelen van hun dag. Liesbeth: “Dus lekker laat naar bed en uitslapen of juist vroeg naar bed en vroeg weer op? Dat kan! Naar buiten om een wandeling te maken, even fietsen of wordt iemand blij van lekker tuinieren of klussen? We hebben voldoende medewerkers paraat staan om iedereen een fijne dag te bezorgen. We luisteren echt naar de wensen en behoeften van bewoners.

Tijd en aandacht voor ieder individu staan echt centraal

”Het is natuurlijk een hele stap om op oudere leeftijd nog te moeten verhuizen. “Wij begeleiden mensen daar heel goed in. Het is niet niks en al helemaal niet als er dementie in het spel is. Dat heeft impact; niet alleen op bewoners, maar ook op verwanten.” De eerste tijd staat dan ook echt in het teken van het leren kennen van bewoners. Wat is iemands levensgeschiedenis? Waar wordt hij of zij blij en gelukkig van? Met welke maaltijd kunnen we iemand verwennen? “We spelen altijd in op de persoonlijke wensen en behoeften van bewoners. Iedereen is anders, dus tijd en aandacht voor ieder individu staan echt centraal”, aldus Liesbeth. 

Bewoners leven als een grote familie en doen de dingen waar zij blij van worden. En familie, vrienden en bekenden zijn welkom. De deur staat altijd open en de koffie staat klaar!  

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Liesbeth Smeels, 088 – 572 16 34 of liesbeth.smeels@wonenbijseptember.nl. 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...