Actueel

Kennissessie over dementie voor verwanten een succes

25
Apr
2022
Blog

Wanneer je partner of naaste dementie krijgt is dat niet niks. Hoe ga je ermee om als je hem of haar langzaam ziet veranderen? En als een verhuizing naar een thuis met 24-uurzorg nodig is? Om verwanten van onze bewoners te ondersteunen in hun rol als mantelzorger, vond er op maandagavond 12 april een kennissessie plaats bij September Twello.

Kennissessie 'Thuis met dementie'

Wat is dementie nu precies? Heidi Nusselder is gespecialiseerd in alles wat komt kijken bij dementie. Ze geeft vanuit haar onderneming 'Breininzicht' lezingen en trainingen over omgaan met dementie. Heidi is gastspreker op de kennissessie en geeft een heldere uitleg over de fases, vormen en kenmerken. Samen met de mantelzorgers en zorgverleners gaat ze in gesprek. Over haar training 'Thuis met dementie zegt ze het volgende: "Ik geef inzicht in het haperende brein en waarom mensen met dementie 'doen wat zij doen'. We proberen dementie begrijpelijker te maken, zodat zorgverleners en naasten samen sterk staan." De hele zaal luisterde vol aandacht naar Heidi's tips en en adviezen voor mantelzorgers.

Mantelzorgen is een proces van loslaten en vasthouden

Tijdens de sessie waren niet alleen verwanten, maar ook zorgverleners en vrijwilligers van het woonhuis in Twello aanwezig. Samen in gesprek gaan over dingen waar iedereen vaak tegenaan loopt is zo herkenbaar en zinvol. Locatieleidinggevende José: ''Het blijkt maar weer dat we elkaar heel hard nodig hebben in de zorg voor onze bewoners. Mantelzorgen is een proces van loslaten en vasthouden. Van wíllen vasthouden en kúnnen loslaten.''

Knap hoe verwanten hun ervaringen durven te delen

Heidi vindt het knap dat de familieleden die avond zo open met elkaar in gesprek gaan. "Ze durven vragen te stellen en hun ervaringen te delen. Kennen, erkennen en herkennen helpt om dit moeilijke proces te kunnen dragen. Want een dierbare te zien veranderen door dementie is ontzettend moeilijk! Heel fijn dat locatieleidinggevende José Driessen niet alleen voorziet in scholingen voor zorgverleners, maar óók aandacht hierin geeft aan naasten. Want leven naast iemand met dementie is niet gemakkelijk. Zéker als een partner of ouder is verhuisd naar een andere woonplek, blijft de naaste vaak achter met vragen.''

Wíllen vasthouden en kúnnen loslaten

De avond was een succes! Trainer Heidi sloot af met een kort verhaal van Winnie de Pooh. Hij heeft 'Een Moeilijke Dag' en Knorretje staat onvoorwaardelijk naast hem in het verhaal.'' Gisteravond zat de zaal vol met Pooh's en Knorretjes", schetst Heidi. "Met moeilijke dagen, maar ook steungevend. Wat een mooie mensen zijn er toch.''

"Vandaag was een Moeilijke Dag," zei Pooh.
Er was een pauze.
"Wil je erover praten?" vroeg Knorretje.
"Nee," zei Pooh na een tijdje. "Nee, ik denk niet dat ik dat wil."
"Dat is oké," zei Knorretje, en hij ging naast zijn vriend zitten.

"Wat doe je nu?" vroeg Pooh.
"Niets eigenlijk," zei Knorretje. "Maar ik weet wat Moeilijke Dagen zijn. En ik wil daar meestal ook niet over praten, op zo’n Moeilijke Dag.
"Maar weet je," vervolgde Knorretje, "Moeilijke Dagen zijn zoveel makkelijker wanneer je weet dat er iemand voor je is. En ik zal er altijd zijn voor jou, Pooh."


En Pooh zat daar zomaar wat te zitten, zijn heel Moeilijke Dag door zijn hoofd te malen, terwijl stevige, betrouwbare Knorretje zwijgend naast hem zat, te bengelen met zijn korte beentjes.... En Pooh bedacht dat zijn beste vriend helemaal gelijk had.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...