Actueel

Ouderen met geheugenproblemen krijgen woonhuis in Kruiskerk Heerenveen

12
Okt
2018
Nieuws

De Kruiskerk in Heerenveen krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale pand aan de Burgemeester Falkenaweg wordt verbouwd tot woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen. Wonen bij September heeft de kerk gekocht en zal in 2019 beginnen met de verbouw en aanbouw, zodat ouderen met geheugenproblemen in de zomer van 2020 hun intrek kunnen nemen.

De bijna honderd jaar oude kerk heeft tot 2012 dienstgedaan als kerk van de Protestantse gemeente Heerenveen. De afgelopen jaren stond het te koop, in afwachting van een geschikte koper. De verkoop aan September betekent dat het gebouw een metamorfose zal ondergaan: van kerk naar woonhuis. September heeft in Friesland ook al een woonhuis in Witmarsum.

Bouw en verbouw

De start van de bouw staat gepland voor de zomer van 2019 en de eerste bewoners kunnen dan een jaar later, in de zomer van 2020, hun intrek nemen. Voordat de bouw start, maken wij een ontwerp en vraagt zij een bouwvergunning aan. Om de bewoners een goed thuis te kunnen geven, zal de kerk verbouwd worden en zal een nieuw gedeelte aangebouwd worden. Daarbij houden we rekening met de monumentale status en de bouwstijl van de nabije omgeving.

Onderdeel van de buurt

Michiel van Putten, oprichter van Wonen bij September legt uit waarom de kerk de ideale plek is voor ouderen om te wonen: “We zien een prachtige toekomst als woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen op deze plek. Een huis waar liefde, aandacht en betrokkenheid centraal staan en waar u ook van harte welkom bent. Net als alle woonhuizen van September in Nederland wordt ook dit woonhuis gebouwd op een plaats waar het fijn wonen is. Het heeft ook dit op de begane grond gezellige, ruime woonkamers en een open eetkeuken. Daar wordt met elkaar geleefd, gekookt, een spelletje gedaan of bijvoorbeeld de was gevouwen. De ingerichte woonkamers hebben altijd openslaande deuren naar tuin en terras. Gewoon, omdat elk mens het fijn vindt om de vrijheid te hebben om naar buiten te gaan als het lekker weer is.”

Een thuisgevoel

De appartementen bij September Heerveen zijn tussen de 31 en 38 m2 groot en kunnen volledig naar eigen smaak worden afgewerkt en ingericht. Bewoners kunnen hun eigen meubels meenemen, waardoor het appartement herkenbaar is, zo vertrouwd en veilig mogelijk. Zoals thuis. Uiteraard zijn de woonhuizen voorbereid op de oude dag. Maar wel zodanig dat de huiselijkheid niet verloren gaat door onnodige aanpassingen en hulpmiddelen. Wonen bij September kan met een CIZ-indicatie 4 of 5.

Meer informatie en inschrijven

Het is mogelijk een kijkje te nemen in een ander woonhuis van September in de omgeving, bijvoorbeeld in Witmarsum, in Súd-West Fryslân. Inschrijven voor wonen bij September Heerenveen is ook al mogelijk. Ook kunt u terecht bij een van de andere woonhuizen in Nederland.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...