Actueel

Om niet te vergeten: een goede driehoeksverhouding is zo waardevol

06
Sep
2021
Blog

Pauline Bomhof is woonbegeleiger bij September Apeldoorn aan de Loolaan en deelt op haar blog 'Passie voor mijn werk' over de dagelijkse ervaringen tijdens haar werk.

De driehoeksverhouding in mijn werk (bewoner – familie – zorgverlener) vind ik erg belangrijk; het is heel mooi en mij ook erg dierbaar. Elkaar heel goed leren kennen, elkaar het vertrouwen geven en alles kunnen vragen of zeggen.

Moeite met achteruitgang

Ik ben mij er van bewust dat familieleden soms veel moeite hebben met de achteruitgang van hun dierbare met dementie. Moeten omgaan met een geliefde met geheugenproblemen gaat niet altijd vanzelf en vinden sommige familieleden erg moeilijk. Ik merk dat zij soms langer weg blijven. Het valt zwaar om vader of moeder weer onder ogen te komen als zij hem of haar net naar het nieuwe woonhuis hebben verhuisd. Verwijtende woorden en vertellen dat zij alles heus nog wel op een rijtje hebben hoor! En dat zij natuurlijk straks gewoon weer mee naar huis gaan!

Communiceren

Ik probeer hier zoveel mogelijk alert op zijn en te ontdekken wat er stroef gaat. Bijvoorbeeld in de communicatie. De familie kan zich schamen door ongeremd gedrag van hun naaste met dementie. Graag denk ik mee hoe In een ontspannende sfeer het een prettige samenzijn is voor beide partijen. Soms help ik door er even bij te gaan zitten en het gesprek op gang te brengen en de afleiding te zoeken door van onderwerp te veranderen.

Ondersteunen

Wat ook als erg lastig wordt ervaren door familieleden is als hun geliefde moeilijk te verstaan of te begrijpen is door bijvoorbeeld afasie of apraxie en hierdoor niet weten hoe zij hier mee om kunnen gaan, Als ik dit merk wil ik deze mensen ondersteunen en ga ik het gesprek aan. Even vragen hoe het gaat of ik benoem een voorval wat ik zag dat moeizaam ging. Ik ervaar vaak fijne gesprekken met aangeven van de problemen waar zij tegenaan lopen. Zo hoop ik een manier te vinden die ze verder kan helpen een beter contact te krijgen en te behouden.

Tip

Een voorbeeld hiervan heb ik ervaren en heb ik een familielid als tip meegegeven: door gezamenlijk iets te doen naast en met elkaar, is praten niet altijd nodig om het fijn te hebben. Het samen gevoel kun je hierdoor versterken en kan heel aangenaam zijn voor beide partijen. En dit kun je elke keer gebruiken bij een bezoek. Er zijn veel activiteiten die je kunt ondernemen zonder het gevoel te hebben tegenover elkaar te zitten en snel uitgepraat te zijn met vader, moeder, oma, tante of vriendin. Samen:

  • Een (foto)boek lezen (of kijken)
  • Samen schilderen
  • Samen bekende filmpjes kijken op YouTube. Familieleden weten vaak wat iemand leuk vond op televisie
  • Samen foto’s kijken van kleinkinderen altijd succes!
  • Samen eten.
  • Deze vind ik de mooiste, samen muziek beleven! (Hier kun je zoveel op verzinnen. Als je ideeën nodig hebt, laat het mij gerust weten. Ik help mensen graag op weg.)
  • Samen een wandeling maken.

En bij alles geldt: er hoeft niet perse gesproken te worden om samen te ervaren. Verbondenheid is samen dingen beleven en herbeleven.

Waardevol

Wat ik zo waardevol vind van de driehoeksverhouding, is de informatie die ik krijg van de bewoner. Maar heel belangrijk, ook die de familie mij kan geven over de bewoner. Op die manier leer ik in de driehoeksverhouding de familie en de bewoner nog beter kennen. Het vertrouwen in elkaar blijft groeien. Er kunnen mooie relaties ontstaan om samen het welzijn te optimaliseren, het werkt voor mij altijd erg positief. En zie veel mooie waardevolle momenten ontstaan. Het maakt me dankbaar en blij dat ik dit werk mag doen en kan ondersteunen waar ik kan.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de visie van Wonen bij September en de mogelijkheden om bij ons te komen wonen? Ga naar het overzicht met onze woonhuizen en neem contact op met de betreffende leidinggevende. 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...