Actueel

Om niet te vergeten: eigen regie bij dementie van levensbelang

07
Apr
2021
Blog

Pauline Bomhof werkt als woonondersteuner bij September Apeldoorn aan de Loolaan en schrijft regelmatig op haar eigen blog 'Passie voor mijn werk' over wat ze meemaakt tijdens haar werk. Dit keer: het belang van het houden van de eigen regie voor mensen met dementie.

Eigen keuzes laten maken

Ook al zie ik totale afhankelijkheid bij een bewoner, het blijft heel belangrijk voor een bewoner om zelf keuzes te laten maken over hoe en wanneer ik tot welke actie mag overgaan. Natuurlijk probeer ik te motiveren en is het af en toe zelfs nodig, maar ik zal proberen met al mijn goede bedoelingen het achterwege te laten, en de keuze aan de bewoner laten.

Het zelf doen

''Nou wil ik mijn tanden zelf wel weer poetsen hoor!'', zegt een mw. met een vergevorderd stadium van Parkinson. ''Natuurlijk mag u dat zelf doen!'', is mijn antwoord gelijk. 'Ik wil het niet even snel snel', mompelt ze erachteraan. 'Ik weet dat ik er lang over doe, maar ik heb het altijd heel precies gedaan en even erlangs schuren werkt niet.' 

Ik geef mw. zittend in haar rolstoel een handdoek, deze doe ik haar voor en reik haar de tandenborstel met tandpasta aan. Na vijf minuten vraag ik haar bent u klaar? Mw. geeft geen antwoord dus ik laat haar. Ondertussen kan ik alles opruimen zodat het appartement weer op orde is. Ik wachtte dit keer tot mw. zelf aangaf, ik ben klaar! 'Hé, zo fijn!' zegt mw. Terwijl ik haar handen en druipende witte elleboog was met een washand, gaat zij met haar tong langs haar tanden en zegt: 'Dit is echt fijn!' Met zoiets eenvoudigs als tandenpoetsen iemand blij maken, is zo mooi.

Niet ongevraagd dingen uit handen nemen

Er zijn heel veel voorbeelden te geven, het zijn vaak hele kleine dingen die voor deze mensen van waarde zijn. Het bewust zijn dat voor elke handeling die ik wil gaan uitvoeren, er de vraag aan vooraf gaat: 'Vind u dat goed? Bent u het er mee eens?' In plaats dat ik het goed bedoeld al heb gedaan. Daar hoort ook bij, een welgemeend compliment aan deze bewoner dat het nog zo goed lukt. Ik zie de reacties van bewoners in blije gezichten soms zelfs verwonderd na een actie van eigen regie laten behouden/bevorderen.

Het belang van zelfrespect en eigenwaarde

Zelfrespect is van levensbelang (leefplezier) en moet groots gerespecteerd worden. Ook al zie ik dat iemand totaal afhankelijk is en mijn hulp overal bij nodig heeft, het blijft belangrijk om mensen zelf de keuze te laten maken over hoe en wanneer ik tot actie mag over gaan. Je kan ook te goed zorgen! Dat was mijn valkuil in het begin van mijn cariere in de zorg. Het is mooi om te blijven leren.

Zelfrespect moet en wil ik bij deze kwetsbare mensen groots respecteren!

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...