Actueel

Om niet te vergeten: het belang van gewoontes

16
Sep
2021
Blog

Het behouden van vaste gewoontes is voor mensen met dementie ontzettend belangrijk. Het helpt hen om het vertrouwde thuisgevoel te houden. Als iemand verhuist naar een woonhuis van September proberen we zoveel mogelijk gewoontes te behouden, door de bewoner goed te leren kennen. Pauline is woonbegeleider bij September en schrijft hierover de volgende blog:

Het belang van vaste gewoontes

Als de koffie komt, neemt deze dame steevast een half kopje koffie met veel suiker. Ze vraagt bijna elke avond; ‘waarom zijn die kopjes zo groot? Ik had altijd van die kleine kopje. Dat drinkt toch veel prettiger?’ Met een diepe zucht zie ik de irritatie van haar buurvrouw. Die zegt met een sneer: ‘drink nou maar, wat een gezeur! Niet te geloven gewoon.’ De dame neemt het kopje aan en begint hevig niets zeggend, in haar kopje te roeren.

Eigen servies

Ik bedenk mij ineens dat deze mevrouw op haar appartement een mooie kast met daarin servies heeft staan. Ik sta even op van tafel en haal snel haar eigen kopje. Ik schenk het halfje koffie ongezien over in het kleine kopje. Het past precies! Gelijk begrijp ik waarom zij de mokjes waar wij de koffie in serveren niet prettig vind. Het is maar wat je gewend bent.

Grote lach

Ik zet het kopje voor haar neer en de verrassing is groot. Het tovert onmiddellijk een grote lach op haar gezicht en die bleef tot het kopje leeg was. De andere dames vinden haar bedrukte kopje erg mooi en er komen mooie verhalen over de theekopjes van een oma die daar een soort thee tafeltje voor had en haar servies tentoonstelde. Zo komen we even in grootmoeders tijd terecht. We sluiten ons tafelen op een heel prettige manier af. Zo mooi hoe het vertrouwde kopje haar stemming liet omslaan. Het geeft mij weer de mooie bevestiging hoe belangrijk vaste gewoontes zijn en deze zoveel mogelijk behouden moeten blijven. Ze zijn heel belangrijk om het vertrouwde thuis gevoel te behouden, wat het persoonlijke welzijn versterkt. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de visie van Wonen bij September en de mogelijkheden om bij ons te komen wonen? Ga naar het overzicht met onze woonhuizen en neem contact op met de betreffende leidinggevende. 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...