Actueel

Prachtig artikel in Erfgoedmagazine Alkmaar over de herbestemming van Villa Wittenburg in Stompetoren

30
Mei
2022
Nieuws

Villa Wittenburg, de negentiende eeuwse herenboerderij in Stompetoren én het voormalige gemeentehuis van de gemeente Schermer, behoort tot het erfgoed van de gemeente Alkmaar. Reden genoeg voor Erfgoedmagazine Alkmaar om in de historie van de villa te duiken en de verbouwing tot woonhuis voor 24 ouderen met dementie onder de loep te nemen. Met een prachtig artikel als resultaat.

Villa Wittenburg: het pand is weer een plaatje

Wie kent niet de Wittenburg? De tot de verbeelding sprekende negentiende-eeuwse herenboerderij met aangebouwde stolpschuur langs de Noordervaart in Stompetoren. Jarenlang, tot aan de fusie met Alkmaar in 2015, was hier het gemeentehuis van Schermer. En het heeft even geduurd, maar inmiddels heeft de Wittenburg een mooie nieuwe bestemming. Het pand is op een indrukwekkende manier verbouwd tot een huis voor 24 mensen met dementie. Mét behoud van de monumentale waarden en uitstraling. Het pand is weer een plaatje, zowel binnen als buiten. Wij spraken met de projectontwikkelaar, de architect en de nieuwe gebruiker: “Ik word elke ochtend al blij als ik hier de poort door rijd!"

Modern van binnen met allure van monumentaal pand

Marleen Jaspers is als leidinggevende voor het zorgpersoneel van De Wittenburg in dienst bij Wonen bij September: “We zijn een paar maanden geleden van start gegaan en zo langzamerhand worden steeds meer appartementen bewoond. Dan doen we bewust stap voor stap. Toen half december 2021 de eerste potentiële bewoners kwamen kijken, stond het pand nog helemaal leeg. We moesten de gemeenschappelijke ruimtes nog inrichten. Maar ook toen al was iedereen enthousiast over de sfeer. En dat is alleen maar versterkt nu alles is ingericht.
Van binnen is het eigenlijk behoorlijk modern maar wel met de allure van een monumentaal pand en met die prachtige details! Dat geeft een mooie sfeer en daar geniet iedereen elke dag van. Ook de mensen die er werken, uiteraard.”

Lees hier het hele artikel!

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...