Actueel

Projectleider interieur Mariëlle over doordacht inrichten

11
Nov
2021
Nieuws

In de huizen van Wonen bij September voelen bewoners zich thuis. Hoe zorgen wij daarvoor? Mariëlle de Jong vertelt gepassioneerd over haar werk: ze is projectleider interieur en verantwoordelijk voor de inrichting van nieuwe woonhuizen. Een inrichting waardoor ouderen met dementie kunnen wonen zoals thuis. In een rustige, veilige én mooie omgeving, zodat ze niet te veel geprikkeld worden en zich geborgen voelen. Dat is telkens weer het uitgangspunt.

Wat wij mooi vinden is niet belangrijk

Mariëlle: “Wonen bij September heeft inmiddels al 16 woonhuizen, komend jaar komen daar nog verschillende woonhuizen bij. We hebben dus heel veel kennis over ouderen met dementie en hun woonbehoefte. En die behoefte sluit niet altijd aan op wat wij persoonlijk mooi vinden. Een knallende kleur op de muur wil je thuis misschien best graag proberen. Voor iemand met dementie is dat veel te onrustig. Dat maakt mijn werk zo waardevol."

"Niet wat wij willen, maar wat voor onze bewoners belangrijk is staat centraal.”

Kleuren, materialen en licht: rust of activeren?

We maken zorgvuldige keuzes in stof-en materiaalcombinaties. Pastel- en zachte tinten geven een rustige en veilige sfeer. De wanden van de woonkamers, woonkeuken, bibliotheek, eigenlijk alle gezamenlijke ruimtes worden in deze tinten ingericht. Kleur kan ook activeren: zo weten we van de kleur blauw dat het mensen stimuleert én dat het herinnert aan stromend water. Dus gaan we in een nieuw woonhuis iets spannends doen: we gaan blauw terug laten komen in de badkamers! Mariëlle: “We activeren bewoners aan de start van hun dag. Door de associatie met stromend water hopen we het douchen/wassen voor sommige bewoners minder lastig te maken.

De verlichting is overal dimbaar, zo kunnen we het dag- en nachtritme ondersteunen. Ligt iemand lekker te slapen dan dimmen we het licht. Willen bewoners een spelletje doen? Dan zetten we de verlichting hoger.”

In elke woonkamer een piano

In elk huis staat een piano, bewoners vinden dat écht fantastisch. Er is vaak een bewoner die op de piano kan spelen of een medewerker maakt muziek. Of er komt een pianist in het woonhuis om liedjes van vroeger te spelen. Samen een dansje maken of heerlijk wegdommelen in een comfortabele stoel. Muziek verandert de gemoedstoestand, bewoners ontspannen zich én het roept herinneringen op aan vroeger. Vaak mooie herinneringen. “Dus, die piano moet er zijn in elk woonhuis. Het liefst centraal in de woonkamer.“

Elk huis van en voor de bewoner

Elk woonhuis is uniek. De woonhuizen liggen in de stad, of juist in een rustig dorp, zijn gevestigd in monumentale panden of September bouwt compleet nieuwe woonhuizen. Dat maakt elke inrichting ook uniek. Mariëlle levert een warm en gezellig thuis op. De locatiemanager, medewerkers en bewoners maken het af. Zij bepalen hoe de locatie er uiteindelijk écht uit komt te zien. Zo hangen er in huizen persoonlijke foto’s of kunst van bewoners aan de muur. Die ruimte creëren we. Zo blijft elk huis van en voor bewoners.

Veiligheid ongemerkt in elk interieur

Verhuizen is ingrijpend voor ouderen en hun familie. Wij zorgen ervoor dat het nieuwe huis voelt als thuis. Een plek waar bewoners zich op hun gemak voelen, er is rust, geborgenheid én veiligheid. Wat is dan die veiligheid? Ongemerkt hebben we best veel gedaan. Zoals vloerkleden die vastgeplakt zitten aan de vloer, zonder concessies te doen aan de uitstraling. Of de vaatwasser, die plaatsen we voortaan op werkhoogte zodat bewoners ook kunnen helpen met inruimen. Dat vinden sommige ouderen zo fijn, net als thuis samen het huishouden doen. De tuinen worden ook speciaal aangelegd, als het kan met een wandelpad om het huis. Ouderen met dementie vinden het heerlijk om buiten te wandelen. Dat kan veilig in onze tuinen.

Mariëlle is trots

Mariëlle: “Nieuwe bewoners een waardig en gelukkig leven bieden in onze woonhuizen. Een thuis waar liefde en aandacht centraal staan, buiten én binnen. Een mooie waardevolle toevoeging bieden aan de huidige woonzorg. Ik ben er trots op dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. Wonen en zorg zoals het hoort.”

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...