Lees hier meer over ons beleid rondom het coronavirusLees meer

Actueel

Riemke: ‘De dagbesteding van September Witmarsum is een uitkomst voor mijn man.’

13
Jan
2022
Blog

Onlangs is bij September Witmarsum de dagbesteding 'Septemberwille' (Septemberplezier) geopend voor mensen met beginnende geheugenproblematiek. In het monumentale pand aan de Arumerweg 53, het voormalige gemeentehuis, is de oude trouwzaal omgetoverd tot een sfeervolle ruimte voor de dagbesteding.

Samen eropuit in de Friese omgeving

Het doel van de dagbesteding is om de deelnemers een fijne dag te bezorgen, waarbij plezier voorop staat. Het doet een mens goed om nieuwe contacten aan te gaan met lotgenoten. Door het bespreekbaar maken van geheugenproblematiek en samen leuke dingen te ondernemen, wordt de eigenwaarde versterkt. Ons motto: niks moet, alles mag! De eerste activiteiten zijn al succesvol verlopen. Zo zijn de deelnemers al naar een Alpaca boerderij, tuincentrum en theetuin geweest. De theetuin bood ook de mogelijkheid om pondje te varen en het Peugeotmuseum te bezoeken.

De dagbesteding was een uitkomst

De man van Riemke heeft beginnende geheugenproblemen en gaat naar de dagbesteding 'Septemberwille': ''Naarmate de Alzheimer mijn man Johannes (62) meer overnam, werd zijn ongemak om het thuis goed te hebben groter. Voor hem, omdat steeds minder lukte en hij daar gefrustreerd over raakte en voor mij omdat ik me daar mee moest verhouden, naast alle andere zorg en verdriet. En ik was al zo moe. Dagbesteding was een uitkomst."

Mijn man komt thuis met het gevoel: 'Ik heb weer iets kunnen bijdragen of doen'

''Geen gemakkelijke beslissing en creativiteit was nodig om Johannes te motiveren. Maar eens in gang gezet heeft het ons veel gebracht: voor Johannes omdat hij een paar keer per week op een plek was waar hij zich welkom en gezien voelde, waar hij iets kon betekenen voor mededeelnemers, weer een beetje structuur kreeg in zijn leven en thuiskwam met een gevoel van: ik heb iets kunnen bijdragen, ik heb plezier gehad, een leuk uitje meegemaakt, gezelligheid en weer een stukje eigen leven.'' 

Meer rust voor mij als partner

''Voor mij gaf het een paar dagen per week de ruimte en tijd om op adem te komen, me te herpakken, te werken. Wat heb ik me gesteund gevoeld door de chauffeur die Johannes haalde; altijd positief en vrolijk. En de begeleider van de dagbesteding: altijd bereid om mee te denken, mijn verhaal en zorgen te delen. Meekijken en -denken: hoe gaat het met Johannes, wat is nodig. In het proces van dementie van je partner is het, om het te kunnen doen en te kunnen volhouden, van essentieel belang om met anderen de zorg te delen. Mijn ervaring is dat de dagbesteding daar een essentieel onderdeel in kan zijn.'' 

Meer informatie

De dagbesteding is toegankelijk voor alle mensen met beginnende geheugenproblematiek. De groepsgrootte is maximaal 10 deelnemers. De dagbesteding is juist ook toegankelijk voor mensen die niet bij September wonen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met begeleiders Rianne Veltman of Bartina Oppedijk.

Rianne Veltman, rianne.veltman@wonenbijseptember.nl of 06 - 401 875 00

Bartina Oppedijk, bartina.oppedijk@wonenbijseptember.nl of 06 - 114 288 95

 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...