Actueel

Vijf tips bij verhuizen met dementie

02
Jan
2020
Blog

Verhuizen is voor mensen met dementie en hun verwanten een ingrijpende gebeurtenis. Het is een dag die levensveranderd is, vaak met veel emotie en een dosis stress.

Bij September verhuizen we veel mensen met dementie en helpen we daar natuurlijk bij, zowel bij de administratieve en medische zaken die geregeld moeten worden, maar ook zeker bij de emotionele. We geven alvast vijf tips die de aanloop naar de verhuizing en de dag zelf wat makkelijker kunnen maken. 

1. Voor degene die moet verhuizen, is het fijn als hij/zij alvast een beetje kan wennen. Kom gerust regelmatig langs bij het woonhuis, drink af en toe een kop koffie bij ons, klets met de andere bewoners, maak een wandeling in de omgeving, alles kan en mag. In overleg is mee-eten of meedoen aan spelletjes of even plaatsnemen aan de tovertafel ook mogelijk natuurlijk. Het neemt de spanning in veel gevallen wat weg.

2. Je kunt de persoon die verhuist laten helpen bij de verhuizing zelf: laat hem/haar één doos zelf inpakken. Daar kan hij/zij de meest dierbare spullen in doen. Zet samen de naam op deze doos.

3. Zorg voor een rustige dag op de dag van de verhuizing zelf. Meestal is het niet verstandig om degene die verhuist bij de verhuizing zelf te laten zijn. Meestal neemt de nieuwe bewoner al deel aan de activiteiten van die dag of luncht s ’middags met familie mee, zodat het er als een gewone dag uitziet.

4. Bij September mogen mensen hun eigen meubels en spullen meenemen. Zo is de omgeving vertrouwd. Dit helpt ook om de nieuwe situatie te accepteren. 

5. Geef het tijd: sommige mensen zijn zo gewend en blij te wonen tussen de mensen en genieten direct van de gezelligheid. Anderen hebben meer tijd nodig. Het is belangrijk om uw emoties en gevoelens ook de ruimte te geven. Vraag hier hulp bij, dat mag ook bij ons: we zijn er ook voor de familie en verwanten.

Heeft u vragen over verhuizen, kunt u hulp gebruiken bij het regelen van de administratieve zaken die geregeld moeten worden? Neem gerust contact op met de leidinggevende van het woonhuis. Zij helpt u graag verder.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...