Actueel

Vijf tips voor bewegen met dementie

19
Sep
2019
Blog

Uit meer en meer onderzoeken blijkt dat bewegen bij dementie ontzettende belangrijk is. Ook als een persoon met dementie niet veel meer kan, zijn er vaak nog kleine bewegingen mogelijk. Bewegen helpt om geestelijke achteruitgang te vertragen. Zo verbeter je met bewegen het denkvermogen, onrust, passiviteit en een betere doorbloeding. Veel ouderen met dementie bewegen te weinig. Wat kun je doen om fit te blijven bij dementie? Vijf dingen die wij vaak doen in onze woonhuizen met bewoners en die gegarandeerd veel plezier en beweging opleveren. 

1. Zet herkenbare muziek aan

Muziek laat bewegen. Zet de radio aan of, nog beter, zoek een mooie lijst op in Spotify of YouTube, en beweeg op de muziek. Als dat nog dansend kan, of staand is dat natuurlijk geweldig, maar ook zittend bewegen op muziek is al geweldig. Klap samen mee, beweeg van links naar rechts en van voor naar achter. U zult zien: plezier verzekerd!

Het mooie aan muziek is dat hier vaak herinneringen aan zijn gekoppeld: momenten van geluk of verdriet. Ook bij mensen met dementie komen herinneringen naar boven bij het horen van muziek van vroeger. Dit komt doordat muziek één van de laatste dingen is dat bewaart blijft in het brein. Zo ontstaat er door het opzetten van muziek niet alleen een gezellig dansje, maar vaak ook mooie gesprekken over vroeger.  

2. Ga naar buiten

Een rondje in de wijk, een stukje lopen in de tuin, even naar de kinderboerderij in de buurt of koffie drinken op een terrasje in d buurt. Het maakt niet zoveel uit waar u heen gaat, maar buiten is het leuker en eenmaal op pad is bewegen heerlijk! Frisse lucht en vitamine D zijn sowieso gezond, dus iedere dag even naar buiten kan nooit kwaad. Daarnaast zorgt en andere omgving ervoor dat het brein wordt gestimuleerd en dát helpt weer om het proces te vertragen. 

Extra tip: maak het naar buiten gaan onderdeel van de dagelijkse routine. Bijvoorbeeld iedere ochtend voordat u samen een kopje koffie drinkt. Of na het avondeten. 

3. Doe huishoudelijke klusjes samen

Het huishouden wordt voor ouderen al snel gedaan. Wellicht herkent u het zelf ook wel, dat u als mantelzorger graag snel even wat huishoudelijke taken oppakt. En toch is het leuk om het samen te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van even de wastafel afnemen, de keuken aan kant, de borden naar de vaatwasser brengen of de planten water geven? Het zijn kleine klusjes, en toch zo belangrijk voor de dagelijkse beweging.

4. Speel een balspel

Jeu de boules, kaatsen, een bal overgooien of -rollen: het is leuk en geeft plezier. Voor bijna iedereen is er wel wat te verzinnen met een bal, naar zijn of haar eigen kunnen. Als het gooien van een bal niet meer lukt, is het rollen van een bal (bijvoorbeeld van de ene kant van de tafel naar de andere kant) een leuk alternatief. 

5. Dagelijkse dingen zelf doen

Laat mensen zelf dingen doen. Thee inschenken, koffie pakken, even naar het toilet, het zijn allemaal bewegingen. Afhankelijk van wat iemand nog kan, is het belangrijk om mensen zelf deze dingen te laten doen. Naast dat iemand hierdoor in beweging komt, zien we in onze woonhuizen dat bewoners veel plezier beleven aan het gewoon zelf dingen doen. Het geeft hen een gevoel van eigenwaarde, het gevoel dat ze er toe doen. Ook al duurt het zetten van dat kopje thee wat langer dan je wellicht bent gewend,, dat iemand zelf de verantwoordelijheid en eigen regie houdt, dat is zo belangrijk. 

Bekijk onderstaande foto's voor meer inspiratie!

 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...