Actueel

Woonhuis voor ouderen met dementie in Arnhem heet eerste bewoner welkom

05
Sep
2023

Villa Rijzenburg Arnhem is geopend. De eerste bewoner trok half augustus in het kleinschalige woonhuis voor ouderen met dementie. Exclusieve zorg op een unieke locatie: naast de zuidelijke ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe.

"De groene omgeving is natuurlijk fantastisch", begint een enthousiaste locatiemanager Peter Louter. "Het park heeft ons goed geholpen bij de realisatie. Zo zijn wij bezig met het aanbrengen van extra groene voorzieningen.”

'Dit is zo waardevol'

De samenwerking verliep gesmeerd, zegt Peter. "De groene omgeving staat hier natuurlijk centraal, dat respecteren we. Dat is zo waardevol. Daarnaast is het goed als oude panden een nieuwe bestemming krijgen. Want leegstand is desastreus."

De Rijzenburg was van 1950 tot 2010 een restaurant. Na de sluiting werd het lange tijd stil. De geschiedenis van het complex gaat echter veel verder terug. Anderhalve eeuw geleden gebouwd als ontginningsboerderij, had de hoeve diverse eigenaren, onder wie Anton Kröller van De Hoge Veluwe. In de Tweede Wereldoorlog werd de Rijzenburg gevorderd door de Duitse luchtmacht, voor gebruik als munitieopslag.

Uitgebreid

Het monumentale pand is nu grondig gerestaureerd, gerenoveerd én uitgebreid. Het geraamte van houten balken staat nog fier overeind en ademt de sfeer van vervlogen tijden. Dat geldt ook voor de buitenkant van de hoeve. Deels een rieten kap, deels dakpannen. Houten ornamenten en rode luiken. Wit pleisterwerk op de gevels met onderaan een donkere spatband.

De staldeuren zijn gespaard. Deze staan in principe altijd open. De opening wordt nu gesloten door grote ramen met hoogkwaliteit isolatie. "Heerlijk om naar buiten te turen", zegt Peter. "Je hebt fantastisch uitzicht op de natuur, een groene haag rondom ons terrein, de boomgaard en het terras."

Antiek en modern gaan samen

De gemeenschappelijke ruimten - leefkeuken en de woonkamer met zitgedeelte - zijn gevestigd in de oude hoeve. Alles zoveel mogelijk authentiek gelaten of in oude luister hersteld. Zo herbergt één van die woningen de oude schouw. Peter: "Die hebben we voor de verbouwing goed ingepakt en heeft de operatie gelukkig doorstaan."

Maar ook de nieuwste technieken zijn verwerkt. "Op het dak liefst 68 zonnepanelen", weet Peter. "De isolatie van het hele complex voldoet aan alle moderne eisen. Evenals ons duurzame installatiesysteem. We zijn volledig gasloos."

Openslaande deuren bieden toegang tot de tuin. Bewoners kunnen daar rustig verpozen. "Het terras van het voormalige restaurant is afgebroken. Van de bestrating is een nieuw, kleiner terras aangelegd, evenals tuinpaden en parkeerplaatsen."

Appartementen

De villa telt 22 appartementen die nog niet allemaal zijn bezet. Negen zijn gerealiseerd in de oude hoeve: vier beneden en vijf op de bovenverdieping. De overige dertien appartementen bevinden zich in de nieuwbouw. Deze is gekoppeld aan de oude hoeve en oogt van buiten als een fraaie stal, passend bij het monument.

De woningen zijn tussen 30 en 40 vierkante meter groot, met woon-slaapgedeelte en badkamer. Alles naar eigen smaak in te richten, met eigen meubels, om het thuisgevoel te stimuleren.

Eigen regie

De particuliere zorginstelling, onderdeel van 'Wonen bij september', ontzorgt bewoners en verwanten volledig. Maaltijden, wassen, schoonmaken... Het all-inclusive concept gaat echter nog wat stappen verder. "Zorg op maat is hier geen holle kreet", benadrukt Peter. "Wij geven aan die slogan concreet invulling."

Hij legt uit: "Bewoners houden zoveel mogelijk eigen regie over hun leven, maar waar dat niet meer lukt, springen wij bij, in principe tot het eind. Ook hebben we een gastenverblijf waar bezoekers kunnen overnachten. Dat helpt als familie ver weg woont. Of als beurtelings moet worden gewaakt in de laatste levensfase. Een beetje privacy schept dan lucht."

Leefplezier

Alles draait om hoogstaande kwaliteit van zorg én leefplezier, benadrukt Peter. "Dat plezier zit vaak in heel kleine dingen. Helpen in de keuken, op het terras genieten van de vogeltjes, een beetje tuinieren, de was vouwen of even wandelen door de boomgaard. Bij onze buren lopen gepensioneerde paarden van Stal Monsour. Een groot weiland waarop wij uitkijken. Prachtig!"

Aandacht is een speerpunt. "Daarvoor hebben wij extra mensen in huis. Naast zorgpersoneel zijn dat zorgondersteuners. Mensen die misschien geen opleiding in de zorg hebben, maar wel het hart op de juiste plek. Ze assisteren bij dagelijkse beslommeringen en maken uitstapjes, zoals een museumbezoek. Verder gaan we op korte termijn vrijwilligers werven, mensen die het leuk vinden om met bewoners te winkelen, wandelen, kletsen, spelletjes doen..."

 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...