Actueel

Vijf tips voor mantelzorgers

02
Maa
2020
Nieuws

Mantelzorgen, dat hoort erbij, zeggen veel mensen die wij spreken in de aanloop naar een verhuizing van een naaste naar een huis van September. Veel mantelzorgers zorgen al jaren voor hun partner, vader of moeder. Een bijzondere tijd, die ook zwaar kan zijn. 

We hebben vijf tips die we vaak geven aan mensen voor u op een rijtje gezet.

1. Neem tijd voor jezelf.
De zorg voor iemand met dementie is mooi en een teken van liefde, maar zeker ook gewoon vermoeiend. Probeer elke dag een beetje ontspanning te vinden en voel u er niet schuldig over. 

2. Laat uw omgeving weten hoe de situatie is.
Het is belangrijk om over de situatie te praten, zodat uw omgeving op de hoogte is. Benoem ook concreet waar u als mantelzorger behoefte aan heeft. Dan kunnen mensen daarop inspringen. Hulp vragen is geen zwakte, vaak vinden mensen het fijn als ze weten waarmee ze u kunnen helpen. 

3. Betrek familie en vrienden bij de zorg voor jouw naaste.
Ten eerste zorgt het voor meer begrip en het voorkomt ook dat u vereenzaamt. 

4. Kijk naar wat nog wél kan.
Veel activiteiten uit het verleden kunnen niet meer. Het is beter u te richten op wat uw naaste nog wél kan en maak daar gebruik van. Soms kunnen activiteiten samen nog wel, of in een andere vorm, zoals bijvoorbeeld samen zingen, of een spelletje spelen.

5. Geef complimenten.
Beweeg zo veel mogelijk mee met uw naaste, vanuit zijn of haar gevoel. Ga niet in discussie en probeer aan te sluiten bij zijn of haar belevingswereld.

Wilt u meer tips? Die leest u op Beter Oud. U kunt hier ook de inspiratiegids van het GOUDMantel-project downloaden.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...