Kom naar de open dagen op 11 & 12 oktoberMeer informatie en aanmelden

Actueel

Bewegen doen we de hele dag

29
Dec
2022
Blog

Hoezo is het lastig om mensen met dementie te laten bewegen?! Aan de 10.000 stappen per dag komen we misschien niet, maar we zorgen er wel voor dat iedere bewoner zijn of haar dagelijkse portie bewegen krijgt. Soms doen we yoga in huis om soepel te blijven of komt de fysiotherapeut langs die zwaarder materieel inzet en de grens opzoekt (en wat blijkt, onze bewoners kunnen nog verrassend veel!). Maar we laten bewoners vooral bewegen door ze zelf de dagelijkse dingen te laten doen en niet teveel uit handen te nemen. Inge van Hal is locatiemanager van Wonen bij September in Zevenaar. In haar blog laat zij zien dat bewegen helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Douchen, wassen, aankleden en weer doorgaan….

De ochtend begint vandaag vroeg voor mevrouw; al om 6.30 uur laat ze ons weten dat ze klaar is voor de dag. Eerst even rustig wakker worden en de benen strekken. Al voordat we aan de ontbijttafel zitten, hebben we er al een heel ritueel van simpele bewegingen opzitten. Naar het toilet lopen, onder de douche stappen. Ze zeept zichzelf rustig in met haar favoriete douchegel en droogt zichzelf af. Ik neem mevrouw mee naar haar kast en laat haar zelf haar kleren uitkiezen en uit de kast pakken. Ze doet haar gordijnen open en we maken samen haar bed op. Tijd voor een lekker ontbijtje!

Alles moet terug naar de keuken

We lopen rustig naar de huiskamer. De tafel is vandaag al voor ons gedekt! Mevrouw zit op haar praatstoel en kletst er tijdens het ontbijt lekker op los. De thee en koffie worden door de bewoners aan elkaar doorgegeven, ook dat is een beetje bewegen! Na het ontbijt helpt mevrouw samen met medewerkers en andere bewoners met het opruimen van de tafel. Alles moet immers weer terug naar de keuken! Ze helpt ook met het inpakken van de vaatwasser en we vouwen samen de tafelkleden op. Nu is het tijd voor koffie! We lopen naar het andere gedeelte van het huis. Een bewoner schenkt voor wie wil de koffie in, een ander gaat met de koektrommel rond.

Actievere beweging

Het koffiemomentje zit erop, het is tijd voor wat actievere beweging. Er zijn zat klusjes te doen in huis. Zo moet de was nog worden opgevouwen. En moet er nog een boodschapje worden gedaan. Het zonnetje schijnt, dus mevrouw wil graag een ritje maken op de duo-fiets. Een medewerkster gaat graag met haar mee. Het leefplezier van mevrouw is haar werkplezier! Drie andere bewoners maken een korte wandeling door de buurt. De bewoners thuis genieten van de rust. De een leest de krant, de ander trekt zich terug op zijn appartement. Weer een ander kletst in de tuin bij met haar dochter die op bezoek is.

Samen de tafel dekken

Aan de innerlijke mens wordt bij ons veel aandacht besteed, goed eten en drinken is belangrijk! We dekken samen met drie andere bewoners de tafel voor de lunch. Er staat een lekkere zelfgemaakte tonijnsalade op het menu! Na de lunch en het afruimen van de tafel is het tijd voor een rustmomentje. Mevrouw doet even een dutje op bed; dat doet haar goed. Na de lunch gaat de muziek aan in huis; oude herinneringen komen boven. Ook al gaat lopen moeizaam, ze waagt toch een dansje! Ze heeft een lach van oor tot oor op haar gezicht. Wat word ik hier blij van!

Een gezellige avond

Ook bij ons staat het avondeten niet zomaar op tafel. Aardappelen schillen, groente snijden; de fijne motoriek is aan de beurt. Mevrouw vindt het altijd leuk en gezellig om mee te helpen.
We genieten met alle bewoners van een lekkere Hollandse maaltijd. Dat gaat er bij iedereen altijd wel in! Na het eten ruimen we samen de tafel af. Alle borden, schaaltjes en het bestek worden op ons vintage wagentje gezet en naar de keuken gebracht. Na het eten doet iedereen zijn ding. De tv gaat aan, twee bewoners pakken Ganzenbord, een ander gaat vroeg naar bed. Voor diegenen die nog gezellig blijven zitten, trekken we een flesje wijn open. De dag zit er weer op... 

Wonen bij September en vitaliteit

Lekker blijven bewegen is goed voor jong én oud. Voor onze bewoners met dementie is dit helemaal belangrijk, want: vitaliteit draagt bij aan het vertragen van het dementieproces. En daarom is bewegen geïntegreerd in het dagelijkse leven in onze woonhuizen. Het is zelfs een vast onderdeel van ons Leefplezier-programma: een methode waarin de identiteit, belevingswereld en persoonlijke voorkeuren van bewoners de basis is voor zorg en begeleiding.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...