Actueel

Dag van de Zorg 2024

27
Mei
2024
Blog

In het kader van de Dag van de Zorg steken collega’s van het servicebureau de handen uit de mouwen op veel locaties in het land. Normaal achter een bureau, maar nu met opgestroopte mouwen om een handje in de woonhuizen te helpen. Dit wordt een leuke dag!

Als communicatiecollega’s helpen wij in een huis van Wonen bij September in Muiden. De goede zorg en het leefplezier waar we als afdeling vaak over schrijven is hier zeker geen theorie, we zien het hier in de praktijk en het spat ervan af! Wat een lieve zorgcollega’s hebben wij!

Ieder in z’n eigen ritme

Op het programma staan het uitsoppen van de keuken, een grote kast opnieuw indelen en activiteiten met bewoners, maar eerst koffie met wat lekkers. De roze koeken, soesjes en brownies die we hebben meegenomen vinden gretig aftrek bij iedereen.

In het huis heerst een gemoedelijke sfeer. Geroezemoes in de keuken, een dienblad met koffie komt langs en iemand anders zit nog aan een ontbijtje. Weer iemand anders loopt een rondje aan de arm van een verzorgende. Een mevrouw spoelt een kwast af onder de kraan. ‘Ben u aan het verven, maakt u iets moois?’ Vrolijk antwoordt ze: ’Nou, ik ben aan het kleuren, gewoon voor mezelf hoor, niks moois.’ Alles en iedereen op z’n eigen tijd.

Nooit één dag hetzelfde

De twee mooie huizen van September Muiden liggen tegenover elkaar met ertussen een fijn terras en mooi aangelegde borders met planten. We krijgen een rondleiding van teamleider Joyce van der Schinkel. Ze laat ons een gezellige woonkamer, verschillende zitjes en ruime appartementen zien.

Het leukste hier is dat er nooit een dag hetzelfde is. Er zijn altijd mensen die mijn hulp nodig hebben.

Joyce: ‘mijn moeder in Suriname heeft dementie. Ze woont bij mijn zus in. Wat zou ik haar hier graag in huis hebben. Maar alle liefde die ik voor haar voel, kan ik kwijt in de zorg voor alle bewoners hier. Het leukste hier is dat er nooit een dag hetzelfde is. Er zijn altijd mensen die mijn hulp nodig hebben.’

Een bewoner vult een glaasje water en zet een rode roos midden op tafel. Dat doet ze omdat een medebewoner pas is overleden. In de gang zie ik een klein hoekje met een kaarsje en een mooie kaart staan. Ook voor dit soort momenten is veel aandacht merk ik. Onlangs is er in de tuin een bankje neergezet. ‘Speciaal voor de mensen die bij ons hebben gewoond maar er niet meer zijn’ vertelt Joyce. Voor een moment van bezinning en herinneringen; geen betere plek dan dit bankje met uitzicht op de weidse polders rondom het huis.

Twee dames zitten binnen gezellig aan een kopje thee en hebben het over de huiskat. ‘Wat een lekker beest is dát zeg! En eigenwíjs! Kijk, hier ligt zo’n robotkat’ en ze wijst naar een bolletje wol op tafel. ‘Er zitten batterijen in hoor’. En inderdaad: De buik van dit slapende knuffelbeestje gaat op en neer als in een rustige ademhaling. ‘Maar geef mij die echte maar hoor’ en wijst naar de huiskat die parmantig met de staart in de lucht door het huis wandelt.

Vrijwilligers: zó belangrijk en zó welkom hier

Een vrijwilliger komt langs. ‘Wat ik doe? Tja, dat is telkens anders. Waar de handjes nodig zijn. Met mooi weer stap ik lekker op de duofiets met iemand. Ik maak dan wel 4 of 5 rondjes, net hoeveel mensen er zin hebben in een uitstapje buitenshuis.’

Om de hoek zit een zorgboerderij, een net geopend kinderdagverblijf en een landwinkel. Aardbeien en aardbeienplantjes kopen of gewoon even bij de schattige biggetjes kijken. En alles gebeurt relaxt en zonder haast. Joyce vertelt dat de kinderen van het kinderdagverbijf al meerdere keren langs zijn geweest. Een feest voor alle generaties. 'Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom. Er is zoveel te doen en je kunt zoveel betekenen voor iemand’ vertelt Joyce. Ik beloof een flyertje te maken om vrijwilligers te werven.

September Muiden is een fijn thuis, zowel om in te wonen als om in te werken!

Niet alleen de keuken krijgt een grondige schoonmaakbeurt, ik merk ook hoe waardevol het is om als 'collega van het servicebureau' af en toe in een woonhuis te helpen! Elkaar vertellen over je werk en leren van elkaar is zo leuk! Ieder is in z'n eigen vakgebied bezig voor hetzelfde doel en ons werk doet ertoe!

Verpleegkundige Hans Witte komen we tegen in de keuken. Ook hij geniet duidelijk van zijn werk. ‘September Muiden is een fijn thuis, zowel om in te wonen als om in te werken! Je thuis moet groot genoeg zijn om te 'verdwalen'. Niet alleen je eigen appartement, maar ook genoeg ruimte rondom! Hier kunnen mensen nog ‘verdwalen’ en iets nieuws zien.’

Op de achtergrond loopt het huishouden op rolletjes. Een wasmand met stapeltjes theedoeken, het medicijnkastje is gevuld, de wasmachine draait en een bewoner noemt nog even terloops dat ze graag haar bed opgemaakt wil hebben als ze straks terugkeert naar haar kamer. Alles met het grootste gemak.

Zomaar een dag

Wat gebeurt er veel in dit huis. Overal heb ik leuke gesprekjes. Met collega’s, met bewoners en met verwanten. Twee collega’s gaan nog even op de foto voor het personeelsmagazine terwijl de kroketjes voor de lunch in de oven bakken. We maken de lunch klaar en serveren ‘m uit. Zomaar een dagje in Muiden, een uniek kijkje achter de schermen van de zorg in onze huizen!

Dank aan alle zorgprofessionals die zich met hart en ziel inzetten voor het welzijn van onze bewoners. Dankzij hun toewijding kunnen deze kwetsbare mensen leven in een warme en veilige omgeving waar ze de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen.

Meer informatie of sfeer proeven?

Wilt u meer informatie of sfeer proeven tijdens een persoonlijke rondleiding in September Muiden of misschien vrijwilliger worden? Neem contact op met locatiemanager Tina Ujvari via 06 - 405 168 94 of tina.ujvari@wonenbijseptember.nl.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...