Actueel

Leefplezier in September Arnhem, elke dag weer!

08
Nov
2022
Nieuws

In Wonen bij September Arnhem start de dag al vroeg. In de keuken staat een muziekje op en er klinkt gezellig geroezemoes. Het ontbijt wordt bereid voor alle bewoners. In het voormalige kerkgebouw wonen ouderen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, die niet meer in staat zijn zelfstandig te wonen. Liefde, aandacht en betrokkenheid staan hier voorop.

Wonen bij September gaat over kwaliteit van leven van de bewoners. Net als thuis leeft iedereen zijn of haar eigen leven. Voor de een begint de dag al als het nog donker is, de ander draait zich dan nog even lekker om. Er is namelijk geen vast dagritme. Dat ritme wordt afgestemd op de behoefte van de bewoner. Op ieder moment van de dag. Iedereen is uniek en heeft regie over zijn of haar eigen dag.

Wendy Marchal is verzorgende IG en Ingrid Jansen is woonbegeleider. Beiden zijn ze leefpleziercoach bij Wonen bij September in Arnhem. Binnen de huizen is ‘het leefplezierplan’ leidend en zij proberen hier zoveel mogelijk vorm aan te geven. Wendy: “Wat wil iemand, wat zijn iemands gewoonten en hoe kunnen we ondersteunen?” In het plan staan de zorginhoudelijke en persoonlijke behoeftes van de bewoner. Het verhaal van de bewoner is hierbij het uitgangspunt. De bewoner echt leren kennen, weten hoe iemand in elkaar steekt en wat de belevingswereld is, zijn daarbij heel belangrijk. Zij luisteren dus heel goed naar bewoners.

Aandacht en échte interesse voor de ander hebben. Dát wordt gevoeld!

Zomaar een dag

De inloop waar het ontbijt wordt gegeten vult zich met bewoners. Gezamenlijk wordt er ontbeten en een kopje koffie gedronken. Daarna is er tijd voor een wandelingetje of spelletje. Soms wordt er iets lekkers gebakken, een appeltaartje of koekjes. Bewoners die willen, kneden het deeg gezellig mee. Samen genieten van het eindresultaat. En wat ruikt dat lekker!

Ingrid: “Ik vind het heel belangrijk dat bewoners zich gezien en gehoord voelen. Het is de reden waarom ik mijn opleiding heb gevolgd. Binnen September heb ik ook alle tijd hiervoor.”

Schilderen, zingen, sjoelen en meer

In de middag, na de lunch en het dutje, is er vaak een leuke activiteit. Hoewel leefplezier niet alleen (of eigenlijk helemaal níet) gaat over activiteiten, is het natuurlijk wel heel erg leuk om samen iets te ondernemen. Wendy en Ingrid zien telkens weer wat dat doet met bewoners. Zo wordt er vaak samen geschilderd. Onder begeleiding van een docent maken veel bewoners dan de mooiste creaties. “En dat terwijl veel mensen van te voren zeggen dat ze dat niet kunnen“, vertelt Wendy.

Ingrid: “Mijn werk is mijn passie! De reacties van bewoners zijn soms zo ontzettend leuk. ‘Oh, jij bent er weer, wat gezellig’ en ‘wat verzinnen jullie toch leuke dingen’ horen we regelmatig van bewoners en dat maakt mij dan weer heel blij.” Zo is er twee keer in de week een beweeggroep. Tijdens zo’n half uurtje wordt iedereen op een leuke manier uitgedaagd om in beweging te komen. Zó belangrijk! De dochter van een bewoner speelt liedjes en iedereen zingt mee. “Ook sjoelen we sinds kort en we hebben een bowlingspel waar iedereen enthousiast aan meedoet.”

Leefpleziermomentjes

Leefplezier zit ook in de kleine dingen van alledag. Aandacht en échte interesse voor de ander hebben, écht luisteren en de tijd nemen voor iemands verhaal. Dát wordt gevoeld! Als je ouder wordt, moet je al zoveel inleveren. Je verliest mensen om je heen en niet alles lukt meer even gemakkelijk. Wendy: "De leefpleziermomentjes, hoe klein ook, brengen weer even wat plezier en licht in iemands leven."

Ingrid vertelt over mooie vriendschappen tussen bewoners. Er is zelfs een liefdeskoppel. Samen wandelen, kletsen en soms zelfs kussen dus. Ook zijn er veel bewoners die elkaar helpen. Niet alleen de medewerkers, maar ook de bewoners zelf kijken naar elkaar om dus. Ingrid: “Een mevrouw vindt het erg leuk om samen met mij leuke kleren voor de dag uit te kiezen. Ook sieraden en geurtjes horen daar dan bij, het is altijd een leuk moment.”

Samen eten en koffie drinken

’s Avonds wordt er weer gezamenlijk gegeten. Ingrid vertelt dat er vaak iemand is die meehelpt met het dekken van de tafels. Borden neerzetten kan ook prima als je een rollator hebt. Het gerinkel van kopjes uit de keuken verklapt dat er bijna koffie is. Iedereen rust wat uit, de dag wordt nog even doorgenomen en er wordt hier en daar wat gegeeuwd. Er hangt een gemoedelijke sfeer als de dag op z’n einde loopt.

Sfeer proeven?

Locatiemanager Nicole van Raalte laat u graag kennismaken met het woonhuis, het team en de warme en persoonsgerichte zorg die zij daar geven aan bewoners. Neem voor een persoonlijke rondleiding contact met haar op via 06 257 460 58 of nicole.vanraalte@wonenbijseptember.nl.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...