Actueel

September Heerenveen opent deuren na verbouwing van De Kruiskerk

15
Sep
2022
Nieuws

Vorige maand opende Wonen bij September Heerenveen. Een thuis voor ouderen met dementie, gevestigd in de Kruiskerk. Monique Hulzebosch is locatiemanager en samen met haar team - "we doen het met z'n allen!" - is hard gewerkt om van de voormalige kerk een echt thuis te maken voor mensen met dementie.

De opening is niet onopgemerkt gebleven. Huis-aan-huisblad Rondom Heerenveen nam een kijkje en maakte een mooi artikel over het reilen en zeilen in September Heerenveen. Lees het artikel hieronder.

Vers gezette koffie

Wanneer je door de deuren stapt van het imposante pand aan de Burgemeester Falkenaweg val je even stil. Het voormalige kerkgebouw is met enorm veel succes omgetoverd tot een warm thuis. Authentieke details, zoals de glas in lood ramen en de hoge plafonds zijn gecombineerd met een ruime, open keuken en sfeervolle woonkamers. In de woonkeuken staan een aantal mensen met elkaar te praten.

Er staat een doos gebak op het aanrecht, de waterkoker borrelt zacht en ondanks dat de appartementen nog maar een week worden bewoond, heeft de subtiele geur van vers gezette koffie, de geur van nieuwe meubels allang verruild. Eigenlijk is het net alsof je een huis binnenloopt en dat is wat ze graag willen bereiken hier, vertelt locatiemanager Monique Hulzebosch. “Veel mensen die hier binnenstappen geven aan dat ze het gevoel hebben hier omarmd te worden. Dat is precies het gevoel dat we willen geven aan mensen die langskomen.” 

Over Wonen bij September

Wonen bij September is nog redelijk onbekend in Friesland, hoewel ze al wel een aantal jaren een locatie hebben in Witmarsum. Het is dus niet gek dat veel Friezen nog nooit van hun naam hebben gehoord. “Persoonlijk vind ik de naam goed gevonden,” legt Monique enthousiast uit. “September is een nazomermaand. De zon laat zich nog vaak zien, je kunt nog vaak genoeg in de tuin genieten van het weer. Dat is ook de visie die wij hebben op de mensen die hier wonen en de zorg die wij hen willen bieden. We willen dat ze ook de laatste fase van hun leven als warm en behaaglijk ervaren.”

Monique: We willen dat ze ook de laatste fase van hun leven als warm en behaaglijk ervaren.

Met die missie onderscheid Wonen bij September zich van andere zorginstellingen. Monique: “Wij focussen ons niet op zorg, maar op leefplezier. Ga maar eens na; hoe ziet jouw dag eruit? Je komt uit bed, doucht, poetst je tanden en gaat naar je werk. Hoeveel minuten ben je bezig met verzorging, met zorg voor jezelf? Zorg is maar een heel klein onderdeel van je leven, waarom zou dat opeens veranderen als je ouder bent?” Ze benadrukt dat de bewoners uiteraard kunnen rekenen op de zorg die ze nodig hebben: “Maar wat wij doen gaat veel verder dan een pilletje of een beugel in de douche.” Zorg is dus niet de hoofdtaak. Monique: “Ons product is eigenlijk emotie.”

Genoeg personeel

Veel zorginstellingen kampen met een enorm personeelstekort, maar bij September Heerenveen hebben ze juist ruim voldoende personeel: “We vinden nabijheid heel belangrijk. Als je iemand nodig hebt, dan wil je niet wachten tot er iemand tijd voor je heeft. Zeker onze doelgroep wordt daar heel onrustig van.”

Met een groter aantal mensen op de werkvloer blijft er veel meer tijd over voor ‘het leven’. Om een voorbeeld te geven, roept Monique één van haar collega’s erbij: Janet. “Een nieuwe bewoner had een scootmobiel, maar de familie dacht niet dat hij die zou gebruiken. Gisteren gingen we boodschappen doen en hij wilde wel mee. We vroegen meneer of hij op de scootmobiel mee wilde.”

Monique valt in: “Daar tip je gelijk iets aan wat we heel belangrijk vinden: Eigen zeggenschap! Onze bewoners maken hun eigen beslissingen. Ze moeten niets, alles mag. Als meneer geen zin had om op de scootmobiel mee te gaan, dan hadden we nog andere opties.” Toch koos de bewoner in kwestie om, voor de allereerste keer, zijn scootmobiel te gebruiken. Janet: “Het was prachtig. Eerst was het nog wat onwennig, maar later reed hij met veel zelfvertrouwen door de winkel. Zoiets zouden we niet kunnen doen als we alleen tijd hadden voor zorg.”

Monique: Onze bewoners maken hun eigen beslissingen. Ze moeten niets, alles mag.

Siebolt werkt al een tijdje bij de locatie van Wonen bij September in Witmarsum. Vandaag is zijn eerste werkdag in Heerenveen, maar hij is dus al goed bekend met de manier van werken: “In de reguliere zorg ben je altijd maar bezig met processen. Je doet steeds hetzelfde. Wakker maken, douchen, aankleden, naar het ontbijt, medicijnen en dan haal je de volgende bewoner. Hier ben je veel meer bezig met het leefplezier. Je gaat samen naar de winkel of bereid samen een maaltijd.” 

Op huisbezoek bij toekomstige bewoners

Dat is één van de redenen dat Wonen bij September op huisbezoek gaat bij toekomstige bewoners. Monique legt de wijze van aanmelding uit: “Eerst komen mensen voor een rondleiding, waarbij ik ze het hele gebouw laat zien.” Ze moedigt verwanten altijd aan om te gaan ‘shoppen’ als ze een nieuw onderkomen zoeken voor een geliefde: “Vraag jezelf af; waar zou hij het beste aarden, waar gaat iemand zich thuis voelen.”

Na de rondleiding krijgen geïnteresseerden de brochure mee naar huis, waar ze alle informatie op zich in kunnen laten werken. Als ze gekozen hebben voor Wonen bij September, komt één van de collega’s op huisbezoek: “Dan kijken we hoe iemand leeft in de thuissituatie. Wat doet hij of zij zelf nog en waar heeft hij of zij plezier aan?”

Als al het papierwerk geregeld is, het appartement is uitgekozen en er is ingericht, komt de verhuizing. Ook vandaag arriveert een nieuwe bewoner. Verwanten slepen met meubels, fotolijsten en andere persoonlijke bezittingen. Moniques getrainde oog ziet vrijwel direct een kat in een reismandje. “Is de poes ook mee?” merkt ze op. “Wat gezellig. Van harte welkom!”

Kijken naar de mens

Wonen bij September heeft vernieuwend taalgebruik. Een zorgplan heet een ‘leefplezierplan’, want ‘leefplezier’ is het belangrijkste’. Het netwerk om een bewoner heen wordt aangeduid als verwanten, omdat niet alleen familie zich bekommerd om iemand met dementie. En over dementerende ouderen wordt niet gesproken. “Het zijn mensen met dementie, De mens komt eerst,” zegt Monique beslist.

Dit artikel is verschenen in de krant Rondom Vandaag. Wilt u meer weten over Wonen bij September of een van de andere locaties? Bekijk de woonhuispagina's.

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...