In het afgelopen half jaar heeft September Apeldoorn Kelvinstraat meegedaan aan het project 'Zorg van Morgen'. Een initiatief van de Provincie Gelderland en Greendish om het voedselaanbod in de provincie te verduurzamen. Dit specifieke project richtte zich op het verminderen van voedselverspilling. De resultaten zijn inmiddels binnen!
Medewerkers van September Apeldoorn Kelvinstraat hebben met enthousiasme deelgenomen aan het project. Locatiemanager Gina: ''Onze focus lag op het verminderen van bordenafval en dat doel hebben we ruimschoots gehaald met een besparing van 45%. Op naar de volgende stappen!''
Over duurzaamheid in de Provincie Gelderland
De Provincie Gelderland heeft ambitieuze doelstellingen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. En zet zich daarom in voor een duurzaam voedingsaanbod in samenwerking met de horeca, zorg en (bedrijfs)catering. Om deze doelen te verwezenlijken is het project ‘Zorg van Morgen’ opgezet. Hiermee wordt voedselverspilling in kaart gebracht en tot een minimum beperkt.
Meerdere zorgorganisaties werken hier aan mee, waaronder Wonen bij September Apeldoorn Kelvinstraat en Huize De Compagnie in Ede (van zusterorganisatie Compartijn). De woonhuizen worden begeleid en geadviseerd door Greendish: een advies- en projectbureau op het gebied van duurzame en gezonde voeding.
Hoe zag het project eruit?
Met een nulmeting is de huidige voedselverspilling binnen het woonhuis in kaart gebracht. Op basis hiervan zijn concrete doelen gesteld en adviezen gegeven door het projectteam van Greendish. Vervolgens is locatiemanager Gina met haar team aan de slag gegaan met deze adviezen. Als afsluiting is er een effectmeting gedaan om de behaalde financiële- en milieuwinst te evalueren.
Locatiemanager Gina: ''Onze focus lag op het verminderen van bordenafval en dat doel hebben we ruimschoots gehaald met een besparing van 45%. Op naar de volgende stappen!''
Voedselverspilling komt voort uit 3 afvalstromen: keukenafval (snijafval en overproductie), koelkastafval (bederf) en bordenafval (restjes op borden). Binnen het woonhuis in Apeldoorn is gekozen om te focussen op het terugdringen van het bordenafval. De aanpak was als volgt:
- Kennisdeling binnen het team en regelmatige monitoring.
- Een groepje enthousiaste "ambassadeurs" die het project omarmen en collega-koks enthousiast maken.
- Het aanbieden van maaltijden afgestemd op oudere mensen (kleinere porties). Dus minder opscheppen; beter nog een keer extra opscheppen.
- Tijdens de lunch minder brood en beleg op tafel neerzetten.
- Kleinere opscheplepels en borden gebruiken.
- Focus op bordenafval en bewustwording bij collega's van verspilling.
- Creatief gebruik van overgebleven ingrediënten, zoals het serveren van kleine voorgerechtjes en soep in kleine glaasjes.
De resultaten qua voedselverspilling
Het team heeft mooie resultaten behaald! Voor de start van het project was de wekelijkse bordenafval 60 gram per persoon en na het doorvoeren van de adviezen is het nog maar 33 gram per persoon per week. Daarmee is er een ruimschootse besparing van 45% gerealiseerd.
Louise, kwaliteitsadviseur bij Wonen bij September:
Ik vind het hele mooie uitkomsten van het project aan de Kelvinstraat. Vooral omdat Gina en haar collega Jannie het project hebben overgenomen en niet vanaf de start betrokken zijn geweest. Ze hebben het doorgezet, hun eigen draai eraan weten te geven en een mooi resultaat behaald.
De resultaten qua milieu-impact
Het terugdringen van het bordenafval heeft veel positieve effecten op het milieu. Om beter te begrijpen wat de impact is op het milieu, vergelijkt Greendish in de grafiek hieronder de voedselverspilling met de bespaarde broeikasemissie en bespaarde liters water van een douchebeurt. Bekijk de afbeelding hieronder om het volledige overzicht te zien.
Hoe nu verder?
Na alle lessen en verbeteringen die tijdens dit project bij September Apeldoorn Kelvinstraat zijn behaald, gaat de afdeling Kwaliteit verder met de uitrol binnen alle andere Wonen bij September huizen. En bij die van onze zusterorganisatie Compartijn. Louise: ''De uitkomsten en adviezen van beide locaties worden gebundeld en volgend jaar zal het projectteam dit in samenwerking met de afdeling kwaliteit gaan doorvoeren in onze andere huizen, zodat we ook daar stappen maken op het gebied van voedselverspilling.''
Terug naar overzicht