Actueel

Wakker worden met dementie. Hoe zou dat zijn?

07
Feb
2022
Blog

Ik nader de deur van het appartement van een 89 jarige bewoonster met dementie die totaal afhankelijk is van mijn begeleiding. Zij kan niet meer zelfstandig uit bed komen. Het is nog vroeg in de ochtend. Ik hoor haar heel hard ‘help, help!!!’ roepen. Het klinkt hartverscheurend. Dit ritueel gebeurt regelmatig. Daarbij is zij telkens erg boos als ik binnenkom. Ik bedacht mij; ‘zij komt er niet meer op om op de bel te drukken. Jee, hoe moet dat voelen voor deze mevrouw om wakker worden!’ Daarom check ik in de ochtenddienst regelmatig of zij al wakker is.  Zo kan ik het angstige moment in de ochtend voor zijn.

Ik probeerde mij voor te stellen hoe deze lieve dame elke ochtend wakker wordt…

Ik doe mijn ogen open, ik ben wakker, ik kijk rond. Twee grote ramen met een gordijn half open. In de verte grote bomen en hoge huizen. Wat ik zie lijkt niet tot me door te dringen, ik moet plassen. Hoe ben ik hier gekomen? Waarom lig ik hier? Ik zoek deze kamer rond, maar ik vind niks wat mijn hoofd kan begrijpen of verklaren. Ik probeer te verliggen maar ik krijg mijn liggende lichaam niet in beweging. Wat ik ook probeer. Ik moet plassen. Angstig blijf ik herhalend bedenken hoe en waarom ben ik hier.

Welke weg ben ik gegaan? ik blijf maar malen en de angst wordt vermengd met paniek. Ik wil mijn bed uit! Op zoek naar waar ik ben en ik moet zo nodig plassen. Ik staar een tijdje puffend naar het plafon, want mijn lijf krijg ik maar niet in beweging, help! Help! Misschien hoort iemand mij. Dan gaat er een deur open en ik schrik, een vriendelijk gezicht zegt mij goedemorgen heeft u lekker geslapen? ‘Nee!!!’ roep ik uit, ‘ik lig al uren wakker!!!’ Mijn angst en paniek slaan om in een soort boosheid en ik probeer mij uit een onbeschrijfelijke niet te bevatten situatie te praten. ‚Äč

Het gezicht en haar stem komen mij bekend voor, maar ik kan het maar niet plaatsen. Ik vraag haar boos ‘waarom ben ik hier? En waarom komt u niet!!!’  Met een rustige stem zegt ze, ‘ik kom u helpen met opstaan, dat lukt u niet meer helemaal zelf.’ Ze vraagt, ‘u zult wel naar toilet willen.’ Ja,  natuurlijk wil ik dat!!! ‘Dan ga ik u helpen’ zegt ze met een liefdevolle stem en vraagt heel rustig ‘heeft u lekker geslapen?’ Heel langzaam word ik kalm van binnen. Ze helpt mij overeind en komt naast mij op bed zitten en zegt op een vertrouwde toon ‘u bent een beetje raar wakker geworden, heeft u gedroomd?

Ik kijk nu ik rechtop zit’, nog eens de ruimte in en ik zie bekende stukken om mij heen. Mijn stoel die ik al jaren heb. En vertel haar ‘die is nog van mijn moeder geweest.’ Dat vindt ze heel bijzonder en dierbaar. Het dressoir met al mijn liefhebbende foto’s. ‘Ik woon hier, is het niet? Maar hoe ben ik hier gekomen? Als ze het mij vertelt, kunnen mijn gedachten het niet meer bevestigen. ‘Het is zo een warboel in mijn hoofd’ vertel ik. Dan vertelt ze mij dat mijn dochter straks op de koffie komt en altijd van die prachtige bloemen voor mij koopt. Ja, dat klopt! Dat doet ze altijd. Hè, ik ben blij dat je bij mij bent en mij dit allemaal vertelt.

Ik verwonder mij nog steeds dat ik gewoon helemaal niks meer kan, vertel ik haar. Ze vertelt mij dat dit niet helemaal waar is. ‘U kunt nog heel mooi schilderen en u vertelt prachtige verhalen over het land waar u als kind woonde. Kijk daar, dat mooie schilderij is uw geboorteplekje!’ Ik glimlach naar haar en zeg, ‘ja dat is waar. Ik heb het zelf geschilderd’ vertel ik met trots. ‘Ja, ik weet het’ zegt ze, ‘u heeft veel mooie schilderijtjes in deze kamer zelf gemaakt’ en ze wijst ze me aan. Langzaam komen weer wat verhalen in mijn gedachten. ‘Dankjewel’ zeg ik haar, ‘jij helpt mij het gevoel dat ik weer een beetje mijzelf herken. Ze kijkt mij aan en zegt ‘dat is nou het mooie van mijn werk, dat ik met liefde voor u doe. En nu op naar een heerlijk ontbijtje!’ O ja, daar heb ik zin in!

Pauline Bomhof werkt als woonbegeleider bij Wonen bij September Apeldoorn - Loolaan. Op haar website Passie voor mijn werk schrijft Pauline via blogs regelmatig over wat zij meemaakt en hoe zij bepaalde situaties beleeft. Wil je meer weten over het wonen bij September? Bekijk de verschillende woonhuizen. 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...