Actueel

Wat als...blog Marijke Hoekstra

20
Mei
2021
Blog

Wat als u de jackpot wint? Wat als u een nieuwe baan krijgt? Wat als u iets overkomt? Ben ik goed verzekerd? Wat als u komt te overlijden? Kennen uw dierbaren uw wensen?
Allemaal vragen waar wij wel eens bij stilstaan. Maar ik stel u een vraag waarvan blijkt dat veel mensen er nog niet eerder bij stil hebben gestaan. Stel dat u dementie krijgt?

Dementie

Bij dementie gaan de verbindingen tussen de zenuwcellen in onze hersenen kapot. Hierdoor kunnen we niet meer goed nadenken, laat ons geheugen ons soms in de steek en krijgen we moeite met het zelfstandig invullen van onze dagen. Ook kan ons gedrag en karakter veranderen. Kortom: we zijn niet meer de persoon die we waren voordat dementie grip op ons kreeg. En nee, dit wordt geen zielige saaie column over verlies en ziekte. Juist niet. Want… er is zoveel moois in de polder voor mensen met dementie. Er zijn veel aanbieders met mooie woonvoorzieningen met passende zorg voor mensen met dementie.

Uitdaging

Wij denken hier alleen nog niet graag over na als we nog gezond zijn. Toch vraag ik u die uitdaging aan te gaan en na te denken over de vraag: wat als ik een vorm van dementie krijg en niet meer kan beslissen waar ik zou willen wonen als het thuis niet meer gaat? Wat zijn uw wensen als deze ziekte u zou treffen. Hoe wilt u de dag doorbrengen? Hoe ziet uw verzorging er dan uit? In wat voor huis zou u willen wonen? Onderzoek de mogelijkheden in uw polder op tijd en maak uw wensen kenbaar aan uw naasten.

September Emmeloord

Een van die mogelijkheden is Wonen bij September in Emmeloord. U bent geheel vrijblijvend van harte welkom om bij ons een kijkje te komen nemen. Ik zou willen zeggen: de deur staat open. U bent ook zonder afspraak welkom, dat zou namelijk perfect bij ons passen. Echter, dit kan helaas nog niet nu we ons land nog niet coronavrij hebben. Belt u mij daarom op wanneer u een kijkje komt nemen? Mijn nummer is 06 – 257 460 96. Wij zijn gevestigd aan de Meldestraat 14 in Emmeloord. Tot slot nog twee mooie quotes die ik u niet wil onthouden.

Ik ben zo blij dat ik hier mag wonen. Thuis had ik het goed. Ik keek uit naar de bezoekjes van kinderen, familie en vrienden. Echter, ik weet dat het niet meer kon zo alleen. Nu heb ik de hele dag lieve mensen om mij heen. Ze helpen mij met de dingen die niet meer zo goed lukken. Soms ga ik naar mijn eigen appartement, maar na vijf minuten denk ik alweer: “Wat doe ik hier? Ik ga hier niet alleen zitten. Ik ga gauw weer naar de gezamenlijke ruimtes. Veel gezelliger bij elkaar. Het samen eten is ook veel gezelliger.

Ik vermaak me hier met het onderhouden van de tuin. Ik ga veel fietsen en wandelen. Maar ik vergeet veel dingen, dat komt door dat dingetje (Alzheimer) in mijn hoofd. Dat is vervelend. Maar gelukkig werken hier mensen die mij helpen met mijn geheugen. Dan lukt het mij weer om dingen te doen. Ik help de dames ook mee bij hun werk, want ik wil altijd iets te doen hebben. Ik zuig, ik sop, ik snij fruit en groentes. Maar ik trek me ook wel terug op mijn appartement om met mijn hobby bezig te zijn. Ik kies zelf wanneer ik wat wil doen. Ik krijg hier ook veel visite. Die vinden mijn nieuwe huis ook mooi.

Marijke Hoekstra,
leidinggevende Wonen bij September Emmeloord

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...