Actueel

Wonen bij September Stompetoren bijna open!

09
Dec
2021
Nieuws

Nog even en dan is het zover; dan opent Wonen bij September aan de Noordervaart 99 in Stompetoren haar deuren voor ouderen met dementie. De laatste hand wordt deze maand gelegd aan het inrichten van het prachtige monumentale pand. Begin januari staat het nieuwe zorgteam klaar om de eerste bewoners te verwelkomen. Leidinggevende Marleen Jaspers kan niet wachten. "Ik heb hier zo naartoe geleefd. Ik ben al maanden achter de schermen betrokken. En vanaf januari kan ik dan eindelijk met mijn zorgcollega's dat doen waar we hier voor zijn: warme zorg geven aan ouderen met dementie. In een prachtig huis, in een prachtige omgeving."

Ouderen met dementie wonen in burgemeesterswoning Stompetoren

Villa Wittenburg heeft een rijke historie. Van herenboerderij en burgemeesterswoning tot gemeentehuis van de gemeente Schermer. En nu een andere prachtige bestemming: een woonhuis met 24 appartementen voor ouderen met dementie. De buitenkant van het iconische buitenhuis is in ere hersteld, maar binnen is het pand volledig gestript. De karakteristieke elementen zoals de sierlijke plafonds en de trap zijn met de grootst mogelijke zorg gerestaureerd. "Je ziet dat er hier echt met liefde voor het pand is verbouwd. Het is nu van alle gemakken voorzien, zonder dat afbreuk is gedaan aan de bijzondere sfeer die kenmerkend is voor de villa", aldus Marleen.

Bekende verschijning

De villa is een bekende verschijning in de omgeving. Het staat te pronken aan de Noordervaart, een doorgaande weg die door veel mensen gebruikt wordt om van Alkmaar naar Hoorn (of andersom) te rijden. Tot 1980 was Villa Wittenburg de woning van de familie Posch. De heer Posch was tussen 1938 en 1965 burgemeester van de aangrenzende gemeente Oterleek. Tussen 1987 en 2015 deed het pand dienst als gemeentehuis van de in 1970 ontstane gemeente Schermer (waar Stompetoren onderdeel van is). Marleen: "Ik heb mensen gesproken die Wittenburg weleens hebben bezocht ten tijde van de familie Posch. Of die in dit voormalige gemeentehuis zijn getrouwd. Dat maakt Wittenburg voor veel buurtbewoners toch heel bijzonder."

Nieuwe bewoners

Er is veel interesse om te komen wonen in Wittenburg. De eerste zes bewoners nemen direct in januari hun intrek in hun nieuwe huis. "Geïnteresseerden die hier over de drempel stappen, zijn direct onder de indruk. Zelfs zonder meubels voelt het al sfeervol aan", vertelt Marleen. Het 'vierkant' is het warme hart van de voormalige herenboerderij. Vanuit deze ruimte gaan zes monumentale balken meters de lucht in. Ook op de 1e en 2e verdieping zijn veel elementen van oudsher terug te vinden. Naast verschillende gemeenschappelijke ruimtes krijgt iedere bewoner een eigen uniek appartement.

Deuren open

Op 3 januari gaan dan eindelijk de deuren open. Helaas vanwege corona niet met een groots openingsfeest. Marleen: "De buurt is enorm betrokken en nieuwsgierig naar het resultaat. Ik had de opening graag met iedereen gevierd. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Zodra corona het toelaat, wordt er iets georganiseerd, waarbij iedereen welkom is om een kijkje te komen nemen. En hou vooral ook Facebook in de gaten, waar we regelmatig iets plaatsen over ons woonhuis." 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...