Actueel

Eenzaamheid en verbondenheid

29
Sep
2022
Blog

Wat is eenzaamheid en wat doet het met je? Dat is voor iedereen anders. In onze woonhuizen vinden we verbinding erg belangrijk en hebben we oog voor álle bewoners. Eenzaamheid is niet altijd weg te nemen maar luisteren naar iemands verhaal en zorgen dat iemand zich gehoord voelt, helpt.

Week tegen Eenzaamheid

Van 29 september t/m 6 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van VWS om eenzaamheid bespreekbaar te maken en het te verminderen waar mogelijk. Bij Wonen bij September zijn we heel blij met dit soort initiatieven.

De een is een gezelligheidsdier en houdt van mensen om zich heen. De ander vindt het juist fijn om lekker op zichzelf te zijn. Beiden kunnen echter eenzaam zijn; een naar gevoel van iets missen en niet verbonden zijn. Niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, maar iets dat ‘suddert’ aan de binnenkant. Omdat er in onze huizen écht tijd is voor onze bewoners, kunnen we daar vaak doorheen prikken. Altijd op zoek naar hetgeen dat de bewoner op dát moment nodig heeft.

IJke en Ans zijn dikke vriendinnen

Veel mensen leven op als ze bij Wonen bij September komen wonen. De fijne zorg en wat leven in de brouwerij doet hen dan goed. In September Ede “Villa Richmond” wonen twee dames die vanaf dag één een klik hebben, vertelt woonondersteuner Miranda Doppenberg. “IJke en Ans zoeken elkaar vaak op. Lekker samen op de bank. Er hoeft niet altijd wat gezegd te worden, gewoon samen zitten is ook fijn.” Op de vraag wat het leukste is om samen te doen komt een waterval aan woorden: “Kletsen, lachen… Lekker samen genieten van een advocaatje met slagroom of met de rollators de tuin in.”

Samen genieten van een advocaatje met slagroom

Op een bankje

Ook Marleen Jaspers, locatiemanager van September Stompetoren heeft een mooi voorbeeld van wat fijn contact en echte aandacht met iemand kan doen. “Mevrouw had door haar beperkte sociale netwerk in haar thuissituatie bijna geen contacten meer. Sinds haar verhuizing naar ons woonhuis geniet ze zichtbaar van de contacten met het team en het gezelschap van de andere bewoners.” Ze trekt zich regelmatig terug op haar appartement, maar zoekt ook vaak de gezelligheid op. En met één bewoonster heeft ze echt een klik, zij zoeken elkaar gedurende de dag regelmatig op. Dan zitten ze heerlijk buiten op een bankje te lezen. “Ik word hier dan zo blij van” aldus Marleen. “De juiste ondersteuning en begeleiding kunnen geven op de momenten dat iemand dat nodig heeft zorgt voor veel rust.” 

Leefplezier

Iets samen ondernemen en ergens onderdeel van zijn, dat helpt. Natuurlijk worden er veel gezellige activiteiten in onze huizen georganiseerd. Net als thuis is het leuk om je ergens op te kunnen verheugen. Maar hier draait het niet alleen om. Tevreden zijn en plezier hebben in het leven kan net zo goed in hele kleine dingen zitten. Voelen dat iemand oog en tijd heeft voor jouw verhaal, ook dat is leefplezier. Eenzaamheid kan helaas niet altijd weggenomen worden, maar benoemen dat het er is en een arm om je heen krijgen helpt al zoveel!

Doodgewone momenten

Je thuis voelen op een plek en je thuis voelen bij iemand, zorgt voor een vertrouwd en goed gevoel. Dat gunnen we al onze bewoners en hier zetten we ons voor in. Een taartje eten, samen TV kijken, de slingers ophangen, een wandelingetje maken, een lach en een traan. Doodgewone en dagelijkse momenten in onze woonhuizen. Iedereen doet ertoe en hoort erbij. Samen tegen eenzaamheid.

 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...