Het herkennen van dementie is niet altijd even eenvoudig. Want wanneer is iemand gewoon vergeetachtig en wanneer is het dementie? En aan welke andere symptomen is dementie nog meer te herkennen? In deze blog helpen we bij het beter begrijpen van dementie én hoe je dementie al in een vroeg stadium kunt herkennen. Want hoe eerder iemand een juiste diagnose heeft, hoe eerder iemand passende zorg krijgt.
Wat is dementie?
Voordat we dieper ingaan op de symptomen en hoe je dementie herkent, laten we eens kijken naar wat dementie precies inhoudt. Dementie is een overkoepelende term voor een aantal cognitieve stoornissen die het dagelijks functioneren beïnvloeden. Het is geen natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, maar een medische aandoening die aandacht en zorg vereist.
Kan iedereen zomaar dementie krijgen?
Iedereen kan dementie krijgen, maar sommige mensen lopen een groter risico dan anderen. Een aantal factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld: leeftijd, erfelijkheid en levensstijl. Het begrijpen van deze risicofactoren is belangrijk, omdat het kan helpen bij het herkennen van mogelijke gevallen van dementie bij uw naasten.
Als je bijvoorbeeld weet dat dementie veel voorkomt in de familie, kun je extra scherp zijn op vergeetachtig gedrag. Qua levensstijl zijn er ook een aantal factoren die ervoor zorgen dat het risico op dementie groter wordt. Bijvoorbeeld door:
- gebrek aan lichaamsbeweging;
- overmatig alcoholgebruik;
- roken;
- overgewicht en diabetes;
- hoge bloeddruk;
- sociale isolatie;
- geestelijke inactiviteit;
- slaaptekort.
Verschillen tussen normale vergeetachtigheid en dementie
Het kan verwarrend zijn om onderscheid te maken tussen normale vergeetachtigheid en dementie. Normale vergeetachtigheid komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar dementie vertoont specifieke patronen en veranderingen die u moet herkennen. Bij twijfel is het altijd het beste om professionele hulp in te schakelen.
Tien vroege waarschuwingssignalen om dementie te herkennen
Maar hoe herken je dan dementie? Een van de eerste stappen in het herkennen van dementie is het opmerken van vroege waarschuwingssignalen. Deze signalen kunnen variëren, maar hieronder delen we 10 symptomen waar je op kunt letten:
- Geheugenproblemen: regelmatig vergeten van nieuwe informatie zoals recente gebeurtenissen of afspraken. Vaak dezelfde vraag stellen kan wijzen op dementie.
- Het uitvoeren van dagelijkse handelingen wordt lastiger: gewone dingen worden steeds moeiiljker, denk aan moeite met het plannen van dagelijkse activiteiten of het volgen van stappen in complexe taken.
- Vergissingen met tijd en plaats: iemand met dementie heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. Iemand kan bijvoorbeeld verdwalen in bekende omgevingen of moeite hebben met het vinden van de weg naar huis.
- Moeite met taal: struikelen over woorden, moeite met het vinden van de juiste woorden en minder vlot praten.
- Kwijtraken van spullen en niet meer terug kunnen halen waar die iets heeft gelaten. Spullen op vreemde plekken tegenkomen is een signaal van dementie. Bijvoorbeeld sleutels in de koelkast.
- Minder goed of slecht beoordelingsvermogen: denk aan onverantwoorde financiële beslissingen nemen of risicovol gedrag vertonen.
- Verlies van interesse in dingen waar altijd plezier uit werd gehaald. Denk aan verminderde interesse in hobby’s of sociale activiteiten.
- Veranderingen in gedrag en karakter: plotselinge stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, apathie of ongeremd gedrag. Verwardheid of angstig gedrag vertonen kunnen ook symptomen zijn. Dingen doen die iemand eerder nooit deed, kunnen ook wijzen op dementie.
- Onrustig gedrag vertonen: niet stil kunnen zitten en altijd wel iets mee bezig zijn. Bijvoorbeeld het gevoel dat er naar iets gezocht moet worden, maar niet weten naar wat of waarom.
- Problemen met zien, bijvoorbeeld moeite hebben met herkennen van kleuren en spullen of het inschattten van afstanden.
Vermoed u dementie? Schakel professionele hulp in
Het herkennen van dementie is een cruciale eerste stap in het bieden van de juiste zorg en ondersteuning aan een dierbare. Het begint met het opmerken van vroege waarschuwingssignalen en het begrijpen van de verschillen tussen normale vergeetachtigheid en dementie.
Als je vermoedt dat een naaste dementie heeft, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een huisarts, neuroloog of dementiespecialist kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Een vroege diagnose kan de kwaliteit van leven van de persoon met dementie aanzienlijk verbeteren en zorgen voor de juiste zorg en ondersteuning.
Meer informatie over het omgaan en herkennen van dementie
- Hij wist niet eens meer hoe ik heette… hoe ga je daarmee om?
- Mensen met dementie eigen regie geven: waarom is dit zo belangrijk?
- Geheugenverlies, vergeetachtigheid of dementie? (dementie.nl)
Terug naar overzicht