Actueel

Na 30 jaar herintreden in de zorg: Ton deed het en is blij met zijn keuze!

12
Maa
2021
Blog

Op zijn achttiende gaat Ton aan de slag als ziekenverzorgende in opleiding bij een verpleegtehuis. In de jaren die volgen, heeft hij verschillende functies bij diverse zorgorganisaties. Als gedreven ondernemer opent hij daarnaast een koffiehuis en kledingzaak. Deze bedrijven lopen zo goed, dat Ton ervoor kiest om zich volledig te focussen op zijn ondernemingen. Na tien jaar verlaat hij daarom, met een klein beetje pijn in zijn hart, de zorg. Na het koffiehuis en een kledingzaak volgen een cateringsbedrijf en een parttime baan bij de lokale krant. Corona legde vorig jaar al zijn BBQ- en mediawerk stil. Ton kiest voor herintreden in de zorg om zo zijn steentje te kunnen bijdragen tijdens deze pandemie. Nu heeft hij een vaste baan als Verzorgende IG bij September in Twello.  

Herintreden in de zorg

“Ik zat zonder werk thuis en zag de landelijke oproep waarin mensen met ervaring in de zorg werden gevraagd om ziekenhuizen te helpen met de coronazorg. Tuurlijk wilde ik helpen in deze tijd. Ik heb me meteen aangemeld en kon gelijk naar de brandhaard in Brabant. Ik wilde graag mijn handen uit de mouwen steken, maar maakte me ook zorgen of het ziekenhuis wel de juiste keuze was. Ik ben de jongste niet meer met mijn 61 jaar en er waren wel risico’s. Ik zocht naar andere opties en dacht aan September. De organisatie kende ik al een beetje vanwege de bijzondere zorgvisie, die goed bij mij past. Ik besloot daarom te solliciteren op een vrijgekomen functie en werd aangenomen. Voor ik het wist, was ik weer terug in de zorg, en dat na dertig jaar!” 

Flink bijscholen  

“Al mijn diploma's waren verlopen, dus ik moest flink bijscholen! Ik ben begonnen als woonondersteuner en heb in anderhalve maand tijd ruim 35 toetsen gemaakt om weer helemaal bij te zijn. Dat was best pittig en wennen. Alles moest natuurlijk online vanwege de maatregelen. Voor een mensen mens als ik is het lastig om te werken achter een laptop, maar dankzij de hulp van de kinderen die mij op weg hielpen met het online leren is het helemaal gelukt. Daarna kon ik weer als Verzorgende IG aan de slag.” 

Veranderingen in de zorg  

“Dat is zeker het papierwerk. Vroeger werd er wel wat opgeschreven, maar nu is alles digitaal en wordt alles veel uitvoeriger gerapporteerd. Ook de zorgverlening is wel veranderd. Er wordt nu veel meer geluisterd naar wat de bewoners willen, er is minder regie vanuit ons. Ik ben destijds opgeleid door echte hoofdzusters, dus heb geleerd om heel gestructureerd te werken. Wat ik nu zie is compleet anders. Er is geen vaste structuur, we houden het ritme van de bewoners aan. Een heel mooi uitgangspunt als je het mij vraagt!” 

Nu ik meer levenservaring heb, voel ik bewoners beter aan

''Die dertig jaar extra levenswijsheid neem ik zeker mee in mijn werk. Als twintiger in de zorg was alles nieuw, nu weet en begrijp ik meer. Alles wat je meemaakt, vormt je. Ik sta dichter bij de leefwereld van de bewoners. Ik ervaar het verschil in mijn benadering naar de bewoners toe, ik voel ze beter aan. Die kracht als herintreder breng ik in het team. Het team is divers, van jonge mensen tot herintreders zoals ik. Dat maakt het leuk en afwisselend, waarbij ieder zijn eigen sterke punten inbrengt.''

Meer weten over herintreden in de zorg?

Heb jij ook in de zorg gewerkt en denk je erover om weer aan de slag te gaan? In het kader van Ontdekdezorg week, die plaatsvindt in de week van 14 t/m 20 maart, kun jij vrijblijvend de mogelijkheden ontdekken of jij (opnieuw) de zorg in wilt. Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking met opleidingsadviseur Jacqueline of recruiter Dion en ze geven antwoord op al jouw vragen zodat je kunt ontdekken of je weer de zorg in wilt. 

Terug naar overzicht

Zoek op trefwoord...